Tanja Nijmeijer: er waren nooit burgerslachtoffers bij aanslagen

De Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer is in Colombia betrokken geweest bij een aanslag op een buslijn in de hoofdstad Bogota. Dat vertelde ze zondag in een vraaggesprek met het VPRO-programma Bureau Buitenland. De Nederlandse zei dat bij die bewuste aanslag geen doden of gewonden zijn gevallen.

Tanja NijmeijerBeeld ap

Nijmeijer maakt deel uit van de FARC-delegatie die momenteel in Cuba met de Colombiaanse regering onderhandelt over vrede. 'Ik heb een keer een aanslag gepleegd, maar daar is niemand bij omgekomen of gewond geraakt', aldus Nijmeijer. 'Andere aanslagen, op bedrijven die geen revolutionaire belasting betaalden, gebeurden altijd midden in de nacht. Ik ben er 100 procent zeker van dat daar nooit burgers bij om zijn gekomen', zei ze in een interview met dagblad Trouw.

Radicaal
De strijdster zegt dat ze zich kan voorstellen dat haar keuze om tot de FARC toe te treden als radicaal wordt bestempeld. 'Daar ben ik het ook wel mee eens, omdat je toch je familie en je land achterlaat. Ik heb die keuze persoonlijk genomen, omdat ik denk dat het de moeite waard is. Maar ik denk ook dat het een keuze is die voor veel mensen moeilijk is.'

Nijmeijer wil haar leven lang bij de FARC blijven, ook na een eventueel vredesakkoord. 'Als er vrede komt, vechten we verder voor dezelfde ideeën via een vreedzame weg, mits er garanties zijn. En ik blijf ook. Dit is mijn levensproject', aldus de 34-jarige Nijmeijer.

Dat ze meedoet aan de onderhandelingen, is volgens Nijmeijer geen mediastunt. 'Ze zeggen dat ik hier ben omdat ik 10 jaar bij de FARC zit, guerrillera ben en Engels spreek. Ik kan onze documenten vertalen, dat is natuurlijk heel nuttig.'

Nijmeijer is inmiddels een kleine week in Havana en weet via internet wat er in Nederland over haar en de FARC wordt geschreven. 'De berichtgeving is erg op mij geconcentreerd. Dat is ook wel logisch, want ik wek als Nederlandse natuurlijk nieuwsgierigheid en sensatie.' Ze kent het slechte imago van de FARC. 'Er is al jaren een mediacampagne tegen de FARC aan de gang; wij hebben nooit ruimte gehad om ons verhaal te doen, om te zeggen waarvoor wij vechten.'

Ze vindt het niet terecht dat dit beeld is ontstaan door de aanslagen. 'We zijn een leger. Wij gebruiken wapens en die wapens doden. We strijden tegen het leger, de paramilitairen en de politie. Daar vallen natuurlijk doden bij, want dit is een oorlog. Zij vallen ons aan, wij vallen hun aan.' Volgens haar is de gewapende strijd niet achterhaald. 'Gebleken is dat in Colombia nog steeds geen plek is voor politieke deelname op een vreedzame manier', zegt Nijmeijer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden