Tanja Nijmeijer: Dialoog is de enige oplossing

Een dialoog is de enige manier om een einde te maken aan de gevechten tussen de Colombiaanse regering en de linkse rebellenbeweging FARC. Dat heeft Tanja Nijmeijer, die namens de FARC als onderhandelaar optreedt bij de vredesbesprekingen in Cuba, dinsdag gezegd in een interview met persbureau AP. 'We vechten al zoveel jaren en de regering is niet in staat gebleken ons haar wil op te leggen en wij ook niet de onze, dus ik denk dat een dialoog noodzakelijk is', zei Nijmeijer.

Tanja dinsdag in Havana Beeld ap
Tanja dinsdag in HavanaBeeld ap

Nijmeijer hekelt de manier waarop de Colombiaanse regering de rebellen afschildert tijdens de gesprekken. 'Ze hebben altijd beweerd dat we geen vrede willen, dat we geen dialoog willen. Dus nu maken we een gebaar van vrede en dan zeggen zij dat het een teken van zwakte is. Ik denk dat dat niet logisch is.' Nijmeijer, die ook bekend is onder haar geuzennaam Alejandra Narino, verwees daarmee naar het staakt-het-vuren dat de FARC afkondigde toen de gesprekken twee geleden begonnen. De FARC zei toen alle operaties stil te leggen tot 20 januari.

De regering van de Colombiaanse president Enrique Santos heeft geweigerd een wapenstilstand te overwegen. De Colombiaanse minister van defensie Juan Carlos Pinzon heeft gezegd gewoon door te gaan met militaire operaties tegen de FARC-strijders. Maandag voerde het Colombiaanse leger nog een aanval uit op een kamp van de FARC. Daarbij kwamen twintig rebellen om het leven.

Vredesoverleg
Cuba is gastland voor het vredesoverleg tussen de FARC en de regering. De vredesonderhandelingen worden woensdag hervat. De gesprekken volgden op een eerdere gespreksronde in het Noorse Oslo vorige maand. Er is geen deadline voor een eventuele vredesovereenkomst vastgesteld, maar beide partijen hebben al aangegeven dat binnen enkele maanden successen moeten worden geboekt.

De Colombiaanse regering hoopt dat vrede leidt tot meer investeringen in de mijnbouw in het land. De regering heeft beloofd om miljoenen hectares land terug te geven aan ontheemde boeren, een belangrijke eis van de FARC. De rebellen is gevraagd om te helpen bij het beëindigen van de cocaïnehandel, die voor een groot deel de strijd van de FARC heeft gefinancierd. Bovendien moet de FARC opheldering geven of ze nog mensen gevangen houden.

'Het is van groot belang dat de FARC de slachtoffers antwoorden geeft. (...) De regering wil duidelijke en ondubbelzinnige beloftes over deze kwestie. Ook wil de regering beloftes over het aanbieden van schadevergoedingen en het vertellen van de waarheid aan de slachtoffers. Het is een van de centrale kwesties die op de agenda staan', zei de voormalige Colombiaanse vicepresident Humberto de la Calle.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden