EuroPride

Tania Barkhuis: 'Straatschoffies weten nu dat politie de vriend is van lhbt'ers'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en hun persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Tania Barkhuis (60), voorzitter van GroenLinks Amsterdam.

Tania Barkhuis Beeld LaPeet
Tania BarkhuisBeeld LaPeet

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Dat was in 1996, tijdens de allereerste editie. Het was voor mij heel spannend, want ik zat middenin mijn transitieperiode. Halverwege de jaren negentig waren transgenders en transseksuelen helemaal niet zo zichtbaar in Amsterdam. Je had wel drag queens, maar die opereerden vooral binnenskamers. Tijdens de Gay Pride durfde ik me echt te laten zien en had ik zo'n gevoel van 'iedereen zoekt het maar uit'. Het was een geweldig feest."

Je was dit jaar ook op de Gay Pride in Istanbul. Waarom?
"Omdat het in 2015 zo enorm misging (Pride-deelnemers werden verdreven met traangas en waterkanonnen, red.), wilden we dit jaar als RozeLinks uit solidariteit meelopen. De dag verliep enorm chaotisch en we waren heel gespannen. Tot op het laatste moment werd onderhandeld of de Gay Pride wel door mocht gaan. Uiteindelijk werd alleen toegestaan dat er een persconferentie zou worden gegeven, maar die werd op het laatste moment ook verboden door de autoriteiten. Wij zijn uiteindelijk als buitenlandse waarnemers in een café gaan zitten, waar ze buiten hebben geprobeerd alsnog de persconferentie te geven. Dat eindigde in arrestaties, heel dramatisch."

Je hebt dit jaar een Turkse delegatie uitgenodigd voor de botenparade. Met welk doel?
"We willen ze hoop geven dat het beter kan en laten zien dat er plekken zijn waar ze wel geaccepteerd worden. In het verleden heb ik veel buitenlandse delegaties ontvangen. Die hadden daarna vaak het gevoel dat het paradijs op aarde toch bestaat. Ik hoop mensen daarmee te inspireren om de handdoek niet in de ring te gooien en in hun eigen land te blijven strijden voor hun rechten."

Er zijn geluiden dat de Canal Parade steeds meer een heterofeestje wordt. Ben je het daarmee eens?
"De Canal Parade kan niet zonder hetero's. Het gaat juist om maatschappelijke acceptatie en zichtbaarheid, dus wat heb je dan aan een incrowdfeest? Het is een heel belangrijke dag voor mensen die in het proces van hun coming-out zitten. Je krijgt een enorme boost als je een feest meemaakt waar 750 duizend mensen op af komen en waar enthousiast wordt gereageerd op je geaardheid."

Is Amsterdam net zo homotolerant als - laten we zeggen - vijf jaar geleden?
"Veel mensen denken van niet, maar een paar jaar geleden waren er veel gevallen van homoseksuelen die zo ernstig waren mishandeld dat ze op de intensive care belandden. Als directeur van het COC heb ik me daar destijds veel mee beziggehouden. Dat is nu veel minder, onder andere door de aandacht die de politie heeft voor het onderwerp. Straatschoffies weten nu dat de politie de vriend is van lhbt'ers. Het is wel belangrijk dat er vanuit de gemeente aandacht blijft voor het onderwerp. Voorlichting op scholen zal altijd nodig zijn. Veel kinderen komen uit gezinnen waar homoseksualiteit onbespreekbaar is, dus zijn het scholen die daar informatie over moeten verstrekken."

Tania Barkhuis in Istanbul met Dirk van Bergen, Rocco Piers en Nevin Özütok (vlnr) Beeld Eigen foto
Tania Barkhuis in Istanbul met Dirk van Bergen, Rocco Piers en Nevin Özütok (vlnr)Beeld Eigen foto

Hoe staat het gayuitgaansleven in Amsterdam ervoor?
"Dat is enorm veranderd de afgelopen jaren. Wat je ziet is dat veel homomannen via Grindr contact zoeken met andere mannen, waardoor voormalige ontmoetingsmarkten in cafés en disco's verleden tijd zijn. Jonge lhbt'ers kiezen ook niet meer voor exclusieve lhbt-cafés, maar gaan naar de plekken waar de muziek van hun voorkeur wordt gedraaid. Ze trekken zich weinig aan van een apart regenbooglabel. Het uitgaansleven is wat dat betreft veel diverser geworden. Neem bijvoorbeeld Club Nyx. Dat is een gayclub, maar er komen bijna net zoveel hetero's als homo's."

Heb je nog tips voor de EuroPride?
"Donderdagavond organiseren we als RozeLinks samen met activisten van de Turkse lhbt-organisatie Spod en de organisatie van de Istanbul Pride een thema-avond in het gebouw van de Turkse Arbeidersvereniging op het Weteringplantsoen. De Turkse delegatie zal ingaan op de actuele situatie in Turkije en op de laatste editie van de Istanbul Pride. Daarna praten we over eventuele mogelijkheden tot samenwerking en hoe wij kunnen helpen. De avond is voor iedereen toegankelijk."

Eerder in deze serie:
- Siep de Haan: 'Nooit gedacht dat Gay Pride zo'n succes zou worden'
- Clarice Gargard: 'Lesborelaties worden niet als gelijkwaardig gezien'
- Sipke Jan Bousema: 'Fantastisch dat steeds meer bedrijven meevaren'
- Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'
- Ilias Zian: 'Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homo'
- Dolly Bellefleur: 'Laat Koninklijk Huis meevaren met Canal Parade'
- Chris Belloni: 'Fijn dat Gay Pride wordt omarmd door hetero's'

undefined

Barkhuis tijdens Roze Zaterdag Beeld Eigen foto
Barkhuis tijdens Roze ZaterdagBeeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden