Tandvulling gevonden van ongeveer 6500 jaar oud

In Triëst, Italië, is de oudste tandvulling ooit gevonden. De vulling, die als een deksel over een gebroken kies zat, is gemaakt van bijenwas. Uit koolstofdatering blijkt dat de bijenwas 6500 jaar oud is. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

Foto ter illustratie. Beeld ThinkStock
Foto ter illustratie.Beeld ThinkStock

De 'patiënt' die de behandeling ondergaan had, was waarschijnlijk een man tussen de 24 en 30 jaar oud, gevonden bij een dorp in wat nu Slovenië is. De gefossiliseerde kaak van de man was al ruim een eeuw geleden gevonden en toen naar een museum in het nabijgelegen Triëst verplaatst.

Daar lag de kaak al die tijd te verstoffen totdat onderzoeker Claudio Tuniz van het Internationale Instituut Theoretische Natuurkunde in Trieste, een nieuwe röntgentechniek wilde testen op het bot. 'De kaak heeft 101 jaar in het museum gelegen zonder dat iemand ooit iets is opgevallen', zegt Tuniz.

Samen met collega Frederico Bernardini maakte Tuniz een hoge resolutie 3D-foto van de tand waarop duidelijk te zien was dat er een lang, verticaal gat in een tand zat. Daar bovenop zat een klein dun dekseltje,van toen nog onbekend materiaal, dat het gat perfect opvulde.

Uit koolstofdatering bleek dat het om 6500 jaar oude bijenwas ging. Dit wekt de suggestie dat de bijenwas is gebruikt als vulling terwijl de man nog leefde. In dat geval is het de oudst gedateerde vulling. 'We wisten het meteen dat we op iets bijzonders stuitte', aldus Tuniz.

Ondanks dat het niet te bewijzen valt dat de bijenwas niet voor andere doeleinden is gebruikt en dat de tand mogelijk pas later gebroken is, denken Tuniz en Bernardini dat dit de meest plausibele verklaring is. Zij voeren aan dat de manier waarop de bijenwas op de tand zit, een duidelijke aanwijzing is dat het wel een vulling geweest moet zijn.

Handige tandartsen
De vondst toont aan dat de mensen uit het Stenen tijdperk al handige tandartsen waren. In 2001 waren hier ook al aanwijzingen voor gevonden. David Fryer van de Universiteit van Kansas had toen boorgaten gevonden in 11 tanden tussen de 7000 en 9500 jaar oud. 'Het is altijd moeilijk om met zekerheid iets te zeggen over manipulaties bij tanden en botten die zo oud zijn, maar ik denk dat Tuniz en Bernardini goede argumenten hebben aangevoerd dat de bijenwas als vulling gebruikt is', stelt Fryer.

'Er zijn meerdere argumenten aan te voeren dat bijenwas een logische keuze is als materiaal voor een tandenvulling', zegt Stephan Buckley van de Universiteit van New York. Buckley was onderdeel van een team dat kort geleden heeft aangetoond dat Neanderthalers al geneeskunst toepasten. 'Het smeltpunt van de was is laag, dus het is makkelijk te smelten en het wordt weer hard op kamertemperatuur.' Buckley zegt ook dat bijenwas honing bevat en dat dat een antibacteriële werking heeft.

'Hoe meer we te weten komen over prehistorische mensen, des de meer waarderen wij hun geavanceerde technieken', zegt Fryer van de Universiteit van Kansas. 'Ze deden toen al zoveel interessante dingen, die we nu pas te weten komen door zorgvuldige observatie en verbeterde technologie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden