Tandvleesprobleem kan ook hart schaden

Mensen met tandvleesontsteking hebben vaak ook hart- en vaatziekten, blijkt uit recent onderzoek. Maar was de ontsteking er het eerst, of is zij een gevolg van een hartkwaal?

'Beginnende tandvleesontsteking is goed te behandelen. Als je dan goed poetst, komt het niet meer terug' Beeld anp
'Beginnende tandvleesontsteking is goed te behandelen. Als je dan goed poetst, komt het niet meer terug'Beeld anp

Het lijkt onschuldig, bloedend, rood, gezwollen tandvlees, maar let op: het kan een signaal zijn dat er iets ernstigs aan de hand is.

Uit promotieonderzoek van tandarts-parodontoloog Nicky Beukers blijkt dat mensen met ernstige tandvleesontsteking een zestig procent grotere kans hebben een hart- of vaatziekte te hebben. De onderzoekster bestudeerde de gegevens van ruim zestigduizend patiënten van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (Acta).

De relatie tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten komt daar glashelder uit, zegt haar begeleider Bruno Loos, hoogleraar parodontologie. Ook als je rekening houdt met factoren als rookgedrag, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterolgehalte.

De relatie was al wel eerder in andere landen gelegd, waarom is het dan nog belangrijk om het onderzoek in Nederland over te doen?
Loos: "Regelmatig zeiden medische collega's: 'Ja, dat geldt alleen voor Amerikanen omdat die dik zijn. Of: dat betreft Japanners omdat die zus of zo.' Er was altijd wat. Dus hebben we gezegd: we onderzoeken het hier ook eens. Dat kon ook makkelijk, omdat we bij het Acta de afgelopen twaalf jaar alles digitaal hebben opgeslagen. Van iedere patiënt moet een medische vragenlijst worden ingevuld: of ze roken, welke medicijnen ze gebruiken, de ziektegeschiedenis.

Daaruit hebben we kunnen destilleren of mensen een hartinfarct of een beroerte hebben gehad. En of ze pijn op de borst hebben gevoeld - dat is ook een signaal van een hartziekte."

Het niet is niet mis, zestig procent meer kans op hart- en vaatziekten.
"Jawel, maar om het in perspectief te zetten: als je rookt, is het risico op hart- en vaatziekten driehonderd procent groter."

Van roken kent iedereen inmiddels wel de risico's, van tandvleesontsteking niet.
"Wij zijn er in de laatste jaren steeds zekerder van: de mond staat niet op zichzelf. Als je iets aan je nieren hebt, of aan je maag, begrijp je dat het iets doet met de hele gezondheid. Dat is voor de mond niet anders."

Maar wat was er eerst: de hart- en vaatziekten of de tandvleesontsteking?
"Daar proberen wij ook een vinger achter te krijgen. Uit internationale onderzoeken is wel gebleken dat de tandvleesproblemen er al waren voor de hart- en vaatziekten. Er zijn ook verklaringen voor. Als je fors ontstoken tandvlees hebt, kunnen tijdens het kauwen en slikken, bacteriën door je lichaam gaan zwerven. Dat verhoogt de algemene ontstekingsgraad in je lichaam. De bacteriën kunnen aderverkalking verergeren. Ook bloedplaatjes kunnen iets makkelijker klonteren als die bacteriën door je lichaam zwerven."

Dan is het zaak een tandvleesontsteking vroeg op te merken.
"Het vervelende is dat er weinig symptomen zijn. Het tandvlees wordt rood en gezwollen en gaat snel bloeden. Als het lange tijd ontstoken is, gaan de tanden een beetje los staan of zelfs wiebelen. Op röntgenfoto's kunnen wij dan zien dat het kaakbot gedeeltelijk verdwenen is, waardoor de tanden los gaan staan."

Wie krijgen de ziekte?
"Mensen die intolerant zijn voor bepaalde mondbacteriën - ongeveer tien procent. Veruit de meeste mensen leven dus in goede harmonie met deze bacteriën. Overigens zijn er factoren die de weerstand tegen de bacteriën verslechteren: roken, stress of een ongezond dieet. Dat is dus iets om aan te pakken."

"Maar verder is een beginnende tandvleesontsteking goed te behandelen. De tandarts of mondhygiëniste zal proberen de tandplak op de tanden te verminderen. De bacteriën, inclusief het tandsteen dat zij onder het tandvlees hebben afgezet, worden ook verwijderd. Als je dan goed poetst, komt het niet meer terug."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden