Update

Tandje extra voor naleving rookverbod horeca

DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil dat er serieus werk wordt gemaakt van de handhaving van het rookverbod. Ook zonder extra controleurs kan volgens haar goed worden gekeken of cafés en discotheken zich houden aan het rookverbod. Want nu het verbod niet meer geldt voor de kleine kroegen, krijgen de inspecteurs wat meer ruimte om zich te richten op zaken die het verbod aan hun laars lappen.

De Kamer vindt dat de handhaving moet verbeteren. Onder meer de PvdA pleitte voor meer controleurs. Schippers maakte duidelijk dat dat er niet in zit in deze tijd, waarin de overheid snijdt in het aantal ambtenaren en 18 miljard euro wil bezuinigen. Desondanks wil ze de controle een 'push' geven om het grote deel van de horeca rookvrij te laten zijn. ''Er is gewoon geen gratis weg. Ik heb geen extra inspecteurs en ik voel er niks voor om ze elders weg te halen'', hield Schippers de Tweede Kamer voor.

De minister vindt het noodzakelijk de boetes fors te verhogen: ''Als je serieus wilt handhaven, moet je serieuze boetes hebben''. De boete loopt nu op van 300 tot 2400 euro, maar een groot bedrijf schrikt natuurlijk niet van een boete van 300 euro, stelde ze.

Het rookverbod geldt na het aantreden van het kabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun heeft van de PVV, niet meer voor kleine eenmanszaken (zonder personeel) die niet groter zijn dan 70 vierkante meter. Bij elk klein kroegje moet een bordje bezoekers duidelijkmaken of er binnen wordt gerookt. Schippers: ''Mensen kunnen zelf kiezen of ze in de rook gaan zitten''.

Een Kamermeerderheid is het eens met die versoepeling van het rookverbod. Er zijn echter zorgen over de berichten dat in 51 procent van de horecagelegenheden weer wordt gerookt, sinds de versoepeling van het rookverbod is aangekondigd. Het begin van het einde, vrezen tegenstanders als PvdA, GroenLinks en D66. Lea Bouwmeester (PvdA) vindt dat de Kamer met een kluitje in het riet wordt gestuurd, nu de minister wil gaan handhaven, maar geen extra personeel in kan zetten. De ChristenUnie riep Schippers woensdag op: ''Zie af van de voorgestelde versoepeling. Ga niet stunten met met de gezondheid van mensen. En zo niet: ga als de wiedeweerga handhaven.''

Het CDA wil dat mensen makkelijker kunnen melden, welke bedrijven het rookverbod niet naleven. Nu kost dat iemand zeker een half uur achter de computer, aldus Sabine Uitslag (CDA). Schippers voelt wel daar wel wat voor, aangezien ze de meldingen kan gebruiken om te beoordelen waar snellere en meer controles zijn gewenst. Cafés en disco's die zich nu niet aan de regels houden, krijgen prioriteit bij de controles.

Schippers zegde ook toe dat ze gaat overleggen met haar collega's op het ministerie van Onderwijs om de schoolpleinen rookvrij te maken. Het idee komt van de Stichting Rookpreventie Jeugd, opgericht door twee longartsen uit Beverwijk. Zij denken vooral gezondheidswinst te kunnen boeken, als er minder jongeren beginnen met roken. De Kamer reageerde enthousiast. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden