Review

También la lluvia ***

null Beeld

Regie: Iciar Bollain
Met: Luis Tosar, Gael Garcia Bernal

In También la lluvia maakt een Spaanse regisseur in Bolivia een antikoloniale film over Columbus. Wat blijft er over van zijn linkse idealen als de filmproductie in een opstand van arme Bolivianen tegen de regering ten onder dreigt te gaan?

Eindelijk kan de regisseur Sebastian (Gael Garcia Bernal) zijn droomproject realiseren: een speelfilm die Columbus niet toont als heroïsche ontdekkingsreiziger, maar als wrede indianenslachter. Producent Costa (de altijd degelijke Luis Tosar) heeft besloten dat de film in Bolivia zal worden gemaakt, omdat figuranten er maar twee dollar per dag kosten.

Het gaat mis als in de stad waar de film wordt opgenomen indianen in opstand komen tegen de privatisering van het drinkwater.

De indiaan die in de filmproductie de rebellie tegen Columbus leidt (Juan Carlos Aduviri), voert in het heden het verzet aan tegen de privatisering. Als hij wordt gearresteerd, zit de film zonder hoofdrolspeler.

Het stelt regisseur en producent voor een gewetensvraag. Steunen zij de strijd voor vrij drinkwater of zijn zij alleen maar geïnteresseerd in hun film? Kan het lot van de indianen ze werkelijk iets schelen?

Het vertalen van een abstract sociaal probleem in een individueel dilemma kennen we van de films van Ken Loach. De naam valt niet toevallig, want Loach' vaste scenarist Paul Laverty schreef het scenario van het door de Spaanse Iciar Bollain geregisseerde También la lluvia.

De politieke stellingname zit al in de titel, die 'zelfs de regen' betekent, een verwijzing naar het tot handelswaar maken van het drinkwater. Laverty heeft de kwestie, waarover tien jaar geleden in Bolivia echt een (gewonnen) opstand uitbrak, knap verwerkt in het script, maar kon de verleiding van melodrama niet weerstaan. De race tegen de klok om een gewond meisje in een ziekenhuis te krijgen, is goedkope dramatiek. Ook maken de regisseur en producent een nauwelijks geloofwaardige ommezwaai in sociale geëngageerdheid.

Toch overheerst bewondering voor de poging om heden en verleden te verbinden. Liever niet helemaal gelukte ambitie dan het gebrek eraan. (JOS VAN DER BURG)

www.tambienlalluvia.com

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden