Talibanleider roept op burgers te sparen

Talibanleider Mullah Mohammad Omar heeft zijn strijders opgeroepen de Afghaanse burgers te beschermen en niet te doden. Hij zei dat na een bloedige week, waarbij door aanslagen zeker 63 mensen zijn omgekomen.

Redactie
Mullah Mohammed Omar (midden), op een in het geheim gefilmd beeld uit 1997. Beeld afp
Mullah Mohammed Omar (midden), op een in het geheim gefilmd beeld uit 1997.Beeld afp

In een boodschap aan het Afghaanse volk zei de eenogige Omar dat de opstandelingen 'tactieken moeten gebruiken die geen slachtoffers maken en geen schade toebrengen aan de gewone burger'. Omar zei dit in verband met het naderende Suikerfeest, dat de vastenmaand ramadan afsluit.

Waarnemers menen dat Omar een gematigde toon wil aanslaan om de Afghaanse bevolking voor zich te winnen. Veel Afghanen zijn woedend over het voortdurende geweld door zowel de Taliban als de NAVO-troepen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn de Taliban verantwoordelijk voor 80 procent van de burgerslachtoffers.

Eerder deze week kwamen door aanslagen op drukke markten tientallen mensen om en raakten ruim 140 mensen gewond. De meeste mensen deden er inkopen voor het Suikerfeest. De grootste aanslag was in de stad Zaranj, waar zeker 28 doden vielen. Het was de bloedigste aanslag in het zuidwesten van Afghanistan sinds de westerse inval in 2001.

Omar zei ook dat de Taliban met succes zijn geïnfiltreerd in de Afghaanse veiligheidsdiensten en aanvallen uitvoeren op buitenlandse troepen. Dit jaar zijn daarbij al 39 buitenlandse militairen omgekomen.

Vandaag doodde een lid van de Afghaanse politie nog twee Amerikanen in de provincie Farah. Omar riep Afghaanse politieagenten, soldaten en regeringsfunctionarissen op niet langer 'de indringers' te helpen, maar de Taliban te steunen.

Hoewel de Pakistaanse autoriteiten het tegenspreken, houdt Omar zich volgens waarnemers vermoedelijk schuil in het naburige Pakistan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden