Taliban wisselt van tactiek

AMSTERDAM - De zelfmoordaanslag gisterochtend op Nederlandse militairen op een druk marktplein in het plaatsje Deh Rawod past helemaal binnen de tactiek van de Taliban.Een Talibancommandant zei al in april dat er duizenden zelfmoordterroristen klaar stonden. Dat aantal mag overdreven zijn, maar er zijn meer en bloedigere aanslagen dan vroeger. In 2005 waren er 25 zelfmoordaanslagen, vorig jaar 139, de eerste helft van dit jaar 59. Veel aanslagen mislukken - alleen de pleger komt om - maar onder andere in Kaboel, Oeroezgan en Kandahar vielen er veel doden.

Een Amerikaanse onderminister noemde deze week zelfmoordaanslagen het grootste gevaar in Afghanistan. ''We zijn er tot op zekere hoogte in geslaagd ze te stoppen, maar je kunt zelfmoordaanslagen niet voorkomen als je het gebied niet werkelijk beheerst. En dat is nog niet zo.''

Bij veel aanslagen komen meer Afghanen om het leven dan westerse militairen. Bij eerdere zelfmoordaanslagen probeerde de Taliban juist burgerslachtoffers te voorkomen. Ook dat kan een bewuste verandering zijn om de boodschap over te brengen dat Afghanen uit de buurt van westerse militairen moeten blijven en dat de regering in Kaboel en haar bondgenoten geen veiligheid kunnen garanderen.

Opvallende overeenkomst tussen de aanslag van vorige maand in Tarin Kowt en die in Deh Rawod is het grote aantal slachtoffers onder kinderen. Militairen gingen er vaak van uit dat de aanwezigheid van kinderen betekende dat er geen gevaar te duchten was.

De zelfmoordaanslagen zijn gedeeltelijk een vervanging van de grootschalige aanvallen die de Taliban vooral vorig jaar uitvoerde. Die leidden steeds tot grote verliezen onder de opstandelingen.

Westerse commandanten zijn soms geneigd de zelfmoordaanslagen te zien als een uiting van de wanhoop waarin de Taliban verkeert, omdat ze op andere manier geen succes weet te boeken. Maar de keuze voor dit middel kan heel rationeel zijn. Met weinig mensen en middelen genereren zulke aanslagen veel publiciteit en kunnen ze grote invloed hebben op de verhouding tussen de lokale bevolking en de westerse militairen. Uiteraard willen de Nederlanders dat effect teniet doen. De voetpatrouilles gaan gewoon door, zei de Nederlandse commandant Hans van Griensven direct.

Een Nederlandse militaire vakbond zag de zelfmoordaanslag als een bewijs dat de troepen goed contact met de bevolking hebben. Dat zou de Taliban aansporen om dergelijke aanslagen te plegen. Maar ze kunnen ook als bewijs van het omgekeerde worden gezien, namelijk dat een zelfmoordenaar en zijn helpers in staat zijn geweest hun aanslag voor te bereiden en uit te voeren zonder dat de bevolking de politie of de Nederlanders heeft getipt.

Een ander doel van de Taliban kan zijn om de de discussie over de strijd in Afghanistan in de landen van herkomst te beïnvloeden. Nederland beslist deze zomer over verlenging van de militaire aanwezigheid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden