Taliban verbieden polio-inentingen uit protest tegen droneaanvallen

De Pakistaanse Taliban in Noord- en Zuid-Waziristan staan niet toe dat mensen in de door hen beheerste gebieden worden ingeënt tegen polio. Pakistan is een van de weinige landen in de wereld waar polio nog steeds endemisch is. Het virus tast het zenuwstelsel aan en kan leiden tot verlamming of de dood.

Redactie
Pakistaanse moslims staan voor een verwoeste winkel in de stad Peshawar. Beeld afp
Pakistaanse moslims staan voor een verwoeste winkel in de stad Peshawar.Beeld afp

Taliban-commandant Maulvi Nazir zei dat hij in Zuid-Waziristan geen inentingscampagne toestaat zolang de Verenigde Staten doorgaan met hun droneaanvallen.

De Taliban beschuldigen op een flyer het medisch personeel van spionage voor de VS. Daarnaast zetten ze vraagtekens bij de oprechtheid van de internationale inspanningen om de zeer besmettelijke ziekte, waardoor kinderen kunnen overlijden of gehandicapt raken, te bestrijden. 'Aan de ene kant doden ze met hun droneaanvallen onschuldige kinderen, maar aan de andere kant redden ze hun leven met de poliovaccinaties', staat te lezen op de flyer.

Het verbod is de zoveelste tegenslag in de polio-uitroeiingscampagne in Pakistan. Het land is slechts een van de drie landen in de wereld waar kinderen nog steeds worden getroffen door de ziekte. Het is al de derde keer dat een leider van de Taliban de inentingen verbiedt.

Bin Laden
Vaccinatieprogramma's, vooral die met internationale links, staan in Pakistan in een kwade reuk sinds bekend is geworden dat een Pakistaanse arts een zogenaamde inentingscampagne op poten zette om aan DNA-materiaal van Osama bin Laden of diens familieleden te komen. Zo kon de CIA de verblijfplaats van de Al-Qaida-leider bevestigd krijgen.

Bin Laden werd in mei 2011 bij een Amerikaanse commando-actie in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad gedood. De arts Shakil Afridi werd wegens hoogverraad tot 33 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden