Taliban 'executeren' jong paar

null Beeld

KABOEL - Talibanstrijders hebben in het zuidwesten van Afghanistan een jong paar doodgeschoten dat had getracht naar Iran te vluchten. De vrouw, de 19-jarige Gul Pecha, en haar 21-jarige vriend Abdul Aziz waren door dorpsgenoten in Afghanistan beschuldigd van 'immoreel gedrag'.

Een raad van drie islamitische geestelijken bepaalde vervolgens dat het paar ter dood moest worden gebracht, aldus regeringsfunctionarissen in Kaboel.

Het drama speelde zich af in de aan Iran grenzende provincie Nimroz. Het ongetrouwde paar voorzag grote problemen als gevolg van hun relatie en had een vlucht naar het buitenland voorbereid. Hun ouders, die fel gekant waren tegen de verhouding, stuurden een dorpswacht op hen af.

Gul en Abdul Aziz werden gepakt kort voordat ze Iran bereikten, aldus een ambtenaar in de hoofdstad. Volgens een andere lezing was het paar erin geslaagd Iran binnen te komen, maar vormde dat voor de achtervolgers geen beletsel.

De islamitische republiek Iran is een 'liberaal' land vergeleken met Afghanistan. Veel Afghanen in de grensregio waren na de Sovjetinvasie en tijdens de Afghaanse burgeroorlogen naar Iran gevlucht, dat kampen voor hen had ingericht.

Maandag werd het gevluchte jonge stel terechtgesteld in het district Khash Rod, een deel van Nimroz. Ze waren vier dagen vastgehouden in een moskee in hun woonplaats Lokhi. "Helaas is de invloed van de centrale regering daar te verwaarlozen," aldus de gouverneur Ghulam Dastagir Azad tot verslaggevers van het persbureau Associated Press. "Er zijn geen militairen van het Afghaanse leger of van de internationale troepenmacht gelegerd."

Afgelegen en gevaarlijke gebieden als Nimroz worden vaak 'bestuurd' door aan milities gelieerde politici die zo hun eigen opvattingen hebben over recht en orde. Ze houden er eigen politiekorpsen op na en het rechtsstelsel is gebaseerd op de sharia, die nu zelfs officieel van kracht is geworden in de Swatvallei in Pakistan, tot afschuw van activisten voor de mensenrechten en de Amerikaanse regering.

De Taliban aan weerskanten van de grens werken nauw samen.
De Swatvallei grenst aan de Afghaanse provincie Helmand, waar Britse militairen veel verliezen lijden tegen de Taliban.

Een woordvoerder van de beweging ontkende de executie van het jonge paar. "Ik heb hierover contact gehad met onze strijders in het gebied. Ze hadden er niets mee te maken," aldus Qari Yoesoef Ahmadi. "Maar deze jonge mensen hebben zich wel schandelijk gedragen. Het is terecht dat zijn daarvoor werden gestraft."

Buitenlandse diplomaten in Kaboel zijn ontsteld over de 'executie' van het jonge paar. Gul Pecha, het meisje, maakte deel uit van de Pathanen, de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan. Haar vriend Aziz behoorde tot de sjiieten, die vijftien tot twintig procent van de bevolking uitmaken.

De tragedie bewijst volgens critici dat in delen van Afghanistan de Taliban weer de dienst uitmaken. De beweging bestuurde het land van 1996 tot 2001. In die korte periode waren uiterst strenge opvattingen over de islam de norm.

Ongetrouwde mannen en vrouwen mochten elkaar niet in het openbaar ontmoeten of zelfs met elkaar praten. Vrouwen mochten hun huis niet verlaten zonder een mannelijk familielid aan hun zijde, meisjes konden niet naar school.

Gouverneur Azad van de provincie Nimroz vreest dat die kwade oude tijden ook elders in Afghanistan terugkeren. In 'zijn' provincie heeft hij zich er al min of meer bij neergelegd. "Niemand heeft het recht iemand te doden zonder de uitspraak van een rechtbank," aldus Azad.

"In dit geval hadden die drie geestelijken vier dagen nodig om de jonge mensen ter dood te veroordelen." Het drama van Gul Pecha en Abdul Aziz sterkt tegenstanders van de westerse bemoeienis in Afghanistan in hun overtuiging dat het er met de mensenrechten treurig gesteld blijft. De toestand lijkt zelfs verslechterd. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden