Talentvolle studenten bekroond op Film Festival

Gaandeweg, een korte film over een meisje dat op kamers gaat, is goed voor De Tuschinski Award, voor de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam. Beeld
Gaandeweg, een korte film over een meisje dat op kamers gaat, is goed voor De Tuschinski Award, voor de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam.


UTRECHT - De beste eindexamenfilms van de Nederlandse audiovisuele opleidingen zijn vrijdag bekroond met de Tuschinski Award en de Talent&Pro Award. Dat gebeurde tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Aan beide prijzen is een geldbedrag van 2500 euro verbonden.

De Tuschinski Award voor de beste film van de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam is toegekend aan Gaandeweg van Margot Schaap. In de korte film pakt een meisje haar spullen om op kamers te gaan wonen. Ze kijkt in huis naar haar jongere broers en zusjes. Al observerend neemt Sophie afscheid van haar vertrouwde leven.

De Talent&Pro Award voor de beste film van de andere audiovisuele opleidingen is uitgereikt voor Skoda van Rob Lücker (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht). In de korte film leiden twee buurmannen, die elkaars tegenpolen zijn, eenzelfde leven vol sleur. Wanneer de een de ander wil helpen, reageert deze met een vuistslag. Uiteindelijk blijken ze toch met elkaar verder te kunnen.

André Waardenburg, hoofdredacteur van het filmblad Skrien en filmjournalist voor onder meer NRC Handelsblad, heeft vrijdag de Louis Hartlooperprijs voor de filmjournalistiek 2008 gewonnen. Deze prijs wordt toegekend aan een (film)journalist ,,die een eminente bijdrage heeft geleverd aan het denken over cinema en aan de verdieping van de filmcultuur in Nederland''.

Waardenburg kreeg de erkenning tijdens het Nederlands film Festival in Utrecht. De journalist ontving een erepenning van de Stichting Louis Hartlooper en een Zwarte Spiegel. De laatste werd in de klassieke Oudheid gebruikt in de wereld van de magie, waar het een hulpmiddel was bij de 'kunst van het schouwen'. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden