Talent Telleman blonk uit in foute timing

Dat Tellemans positie onhoudbaar was, werd dit weekeinde ook gesignaleerd in landelijke media. Foto Bart Koetsier Beeld
Dat Tellemans positie onhoudbaar was, werd dit weekeinde ook gesignaleerd in landelijke media. Foto Bart Koetsier

AMSTERDAM - Zelfs haar besluit om af te treden was ongelukkig getimed. Tien dagen geleden suggereerde de Amsterdamse PvdA dat het vertrek van D66-fractievoorzitter Ageeth Telleman de weg alsnog kon vrijmaken voor een coalitie. Toen weigerde ze op te stappen. Zaterdag deed ze dat alsnog, maar nu is collegedeelname waarschijnlijk een gepasseerd station.

Dat haar positie onhoudbaar was, werd dit weekeinde ook gesignaleerd in landelijke media. 'Haar onnavolgbare wegen alleen al kosten D66 landelijk een paar zetels,' schreef NRC-columnist Marc Chavannes.

Terwijl ze lange tijd gold als een topper in de partij. In 2006 prijkte Telleman (1970) op plaats twee van de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen, pal achter Alexander Pechtold. Na de gebruikelijke stemming onder de leden belandde ze op plaats vier en kwam ze net niet in het parlement.

Met Lousewies van der Laan stond Telleman in 1998 aan de basis van Opschudding, een jongerenbeweging die D66 wilde vernieuwen. De inhoudelijke agenda bleef in nevelen gehuld. De groep straalde vooral ambitie uit. Als voorzitter van de D66-afdeling Amsterdam was ze het eerste partijlid dat in 2006 publiekelijk het vertrek van partijleider Boris Dittrich eiste, na een zwak optreden in een Kamerdebat over Afghanistan.

Ongelukkig
Vorig jaar trad ze terug als afdelingsvoorzitter en wierp ze zich op als kandidaat-lijsttrekker in Amsterdam. Veel van de massaal toegestroomde nieuwe leden voelden zich aangesproken, al bleef ook nu haar inhoudelijke agenda vaag. Telleman, die stafmedewerker is van het Innovatieplatform, wilde D66 een minder elitaire uitstraling geven. Toen ze in de raadscampagne tegen investeringen in de haven leek te pleiten en meer geld wilde steken in de kenniseconomie, bereikte ze het tegendeel.

De campagne verliep ongelukkig. Ze opende met een aanval op de 'regenteske PvdA', een inhoudelijk vervolg bleef uit. Dat nam niet weg dat ze met bijna vier keer zoveel zetels de grote winnaar van de raadsverkiezingen was op 3 maart.

Tijdens de collegevorming veranderde ze keer op keer van mening over samenwerking met de PvdA. In die weken werd ze van de media afgeschermd door een ingevlogen voorlichter. Dat kon haar niet behoeden voor nieuwe misstappen. Na haar terugtreden als fractieleider is van de euforie van de verkiezingsavond niets meer over. (BAS SOETENHORST)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden