Tal van incidenten met dolle supporters op Alpe d'Huez

Het Tourpeloton is door een Oranje dwangbuis tweemaal maar nét veilig naar de top van Alpe d'Huez gefietst. Enkele keren moesten renners en motoren stilhouden, omdat ze werden tegengehouden door drommen publiek.

null Beeld anp
Beeld anp

Veel renners moesten de supporters letterlijk van zich afslaan, zoals etappewinnaar Christophe Riblon deed. Een van de Oranjefans sprong voor de eerste doorkomst op een auto van het Belkin Pro Cycling Team. Een gendarme werd aangereden door een persauto.

Vooral in Bocht Zeven, waar vele duizenden Nederlanders waren samengeklonterd, moesten de Tourhelden zich door een oranje mensenmenigte wringen. In de steile beklimming werden zij af en toe gedwongen in de remmen knijpen.

Er waren tal van incidenten tussen renners en dol geworden supporters, maar in de 'Hollandse' bocht bleef het volgens de politie gelukkig binnen de perken.

De Nederlandse politieman Wiger Gommers die assistentie verleende aan de Franse gendarmerie, vindt dat het fietsen door de flessenhals van Alpe d'Huez uiteindelijk nét goed is afgelopen.

'Dit hoort bij de Tour en bij een bergetappe', stelt Gommers over de twee beklimmingen. Volgens hem is het ondoenlijk om een traject van bijna 14 kilometer volledig te beveiligen. 'Er is ondanks de enorme drukte eigenlijk niets noemenswaardig gebeurd.'

Snerpende fluitjes van gendarmes hadden donderdagmiddag nauwelijks invloed op het uitzinnige publiek. Meer dan een miljoen mensen waren naar de Alpenreus getrokken voor de Koninginnenrit, onder wie meer dan honderdduizend Nederlanders.

In het provisorische zenuwcentrum van de Nederlanders in Bocht 7, zoals de door Nederlanders ingenomen haarspeld wordt genoemd, werd de hele middag uitdrukkelijk gewaarschuwd. 'Jongens, alsjeblieft, allemaal een stapje achteruit', smeekte spreekstalmeester Myckel Schuurbiers, een jongen van nog maar 22 jaar.

Hij drukte het Oranje legioen op het hart niet mee te rennen met de renners, hen niet aan te raken en geen bier te gooien. Dat laatste gebeurde echter veelvuldig.

Schuurbiers riep de gebeurtenissen rond de Italiaan Guiseppe Guerini in herinnering, die aan leiding van een etappe naar Alpe d'Huez door een supporter ten val werd gebracht. 'Als dat in Bocht Zeven gebeurt, hebben we hier nooit meer een feestje', waarschuwde Schuurbiers. Het Oranje legioen komt met de schrik vrij.

De organisatie in Bocht Zeven was in handen van een paar vrijwilligers, zoals de zelfbenoemde 'burgemeesters' Auk van Meulebroeck uit Heerlen en Karel Martens uit Asten. Zij probeerden zo goed en zo kwaad als het ging ieders veiligheid te waarborgen.

Martens vindt dat bij een volgende Touretappe naar Alpe d'Huez dranghekken moeten worden geplaatst in Bocht Zeven. 'Dan kunnen we alles veel beter onder controle houden.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden