Update

Taksimplein en Gezipark afgesloten door politie

De politie in Istanbul heeft het Taksimplein en het Gezipark afgesloten om te voorkomen dat demonstranten de plek opnieuw bezetten. Bulldozers verwijderden alle sporen van de demonstratie in het park. Bij de ontruiming raakten zaterdagavond tientallen mensen gewond.

Redactie
Gezipark na de ontruiming zondag. Beeld epa
Gezipark na de ontruiming zondag.Beeld epa

De actievoerders omschreven het geweld dat de politie zaterdagnacht gebruikte als dat in een oorlog. Ze noemen de actie van de oproerpolitie een 'misdaad tegen de menselijkheid' omdat op het moment van de ontruiming veel vrouwen met kinderen en ouderen in het park waren.

De oproerpolitie in Istanbul heeft het Taksimplein in de nacht van zaterdag op zondag leeg geveegd, maar daarmee was de rust in de Turkse stad niet teruggekeerd. Na de hardhandige ontruiming van het plein en het naastgelegen Gezipark bleven duizenden demonstranten elders op de been. Volgens de demonstranten zal het politiegeweld de protesten in het land niet stoppen.

Veel betogers vluchtten naburige hotels in, maar ook daar was het niet veilig. Voor een hotel aan de rand van het park kwamen agenten en demonstranten tegenover elkaar te staan. De politie bestookte actievoerders en journalisten op de stoep met waterkanonnen en traangas. De lobby vulde zich daarop met verstikkende witte rook. Agenten in burger klopten aan bij andere hotels en eisten dat daar aanwezige demonstranten naar buiten zouden komen.

Afvalbrandjes
De betogers richtten zaterdag barricades op en stichtten afvalbrandjes op straat. Een groep demonstranten blokkeerde de belangrijkste weg naar luchthaven Atatürk, het grootste vliegveld van de stad. In het oosten van Istanbul liepen honderden mensen naar een verkeersbrug die het Europese en het Aziatische deel van de stad met elkaar verbindt, kennelijk met het Taksimplein als bestemming.

Ook in de Turkse hoofdstad Ankara werd 's nachts gedemonstreerd. Zo'n 3.000 mensen trokken naar het parlementsgebouw en namen plaats tegenover de oproeppolitie als teken van protest. Ook in Izmir werd er door duizenden mensen gedemonstreerd.

De protesten waren begonnen vanwege de geplande herinrichting van het Taksimplein en omgeving, maar breidden zich uit tot een algemener protest tegen de regering, die zich in de ogen van de demonstranten te autoritair opstelt. Het harde optreden van de politie kwam daar vervolgens als aanleiding bij.

Bijeenkomst AK-partij
Premier Recep Tayyip Erdogan had al eerder aangekondigd dat het wat hem betreft genoeg was geweest met de betogingen en dat het Taksimplein zou worden ontruimd. Voor zondag staat op het plein een bijeenkomst van Erdogans AK-partij gepland.

Hoewel Erdogan heeft toegezegd dat hij de bouwplannen niet koste wat kost wil doordrukken en de uitkomst van een rechtszaak daarover zal respecteren, is het einde van de onrust nog niet in zicht. Een koepel van vakbonden heeft zich aangesloten bij de protesten en voor maandag een grote staking afgekondigd. De vakcentrale KESK telt zo'n 240.000 leden die in de publieke sector werken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden