'Taks dure huizen weinig nut'

AMSTERDAM - Het besluit van het kabinet mensen met topinkomens via het eigenwoningforfait meer belasting te laten betalen, raakt 31.705 van de ruim vier miljoen mensen met koopwoningen. In Amsterdam gaat het om 1537 huizen op een totaal van 76.000 koopwoningen.Dit meldt Pieter Joep van den Brink van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Hij heeft de cijfers opgevraagd bij de Dienst Belastingen van de gemeente. Van den Brink, zelf makelaar in dure koopwoningen, vindt het niet terecht dat de Haagse overheid met de maatregel een klein deel van de Amsterdammers dupeert.

Landelijk wordt minder dan één procent door de maatregel geraakt, in Amsterdam is het rond de twee procent. De 'getroffen' eigenaren bezitten een woning met een WOZ-waarde boven de miljoen euro. Voor deze woningen geldt momenteel een eigenwoningforfait met een plafond van 9150 euro. Het plafond wordt bereikt bij een WOZ-waarde van 1.663.636 euro.

Minister Wouter Bos (PvdA) van Financiën is de architect van de nieuwe belastingmaatregel, waarbij voor woningen boven het miljoen euro een bijtelling van 5500 euro geldt, vermeerderd met 2,35 procent van de WOZ-waarde. De bijtelling voor een huis van twee miljoen euro stijgt zo van 9500 euro tot 29.000 euro in het belastingplan 2008.

Van den Brink vindt de maatregel niet terecht, maar denkt niet dat er landelijk of in de stad draagvlak is voor groot verzet of protest tegen de nieuwe fiscale regels. ''Dat komt omdat de groep die het treft, zo klein is,'' zegt Van den Brink. ''Het is niet redelijk via algemene belastingmaatregelen een zeer kleine groep hoger te belasten. Dit doet pijn en levert weinig geld op.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden