Opinie

Taimounti: 'Marcouchiaanse spookverhalen van Halsema'

Mourad Taimounti vindt het goed nieuws dat Amsterdam moskeeën gaat beveiligen, maar de fractieleider van Denk hekelt de tegelijkertijd aangekondigde aanpak van Koranscholen, schrijft hij in dit opiniestuk.

De moskee Taqwa bij Sloterdijk heeft net als vele andere gebedshuizen een Koranschool.Beeld anp

Het is stil in de Amsterdamse gemeenteraad. Er is een reëel risico op een aanslag vanwege 'verhoogde voorstelbare dreiging voor islamitische instellingen'.

Dit staat in de brief van burgemeester Halsema over de radicaliseringsaanpak. De gemeente gaat daarom over tot beveiligen van moskeeën. Eindelijk!

Partijen verklaarden ons voor gek, toen we in de gemeenteraad pleitten voor beveiliging van moskeeën op hetzelfde niveau als Joodse instellingen. Sommige partijen vonden dat niet door de beugel kunnen, omdat er geen vergelijking in dreiging gemaakt zou kunnen worden.

Het is voor ons niet of of, maar én én. Bij dreiging: beveiligen!

Wij hebben de burgemeester ook verweten dat er onvoldoende aandacht was (en nog steeds is) voor de dreiging van het rechts-extremisme in de radicaliseringsaanpak.

Snel lagen er twee publicaties van de NCTV en AIVD die de analyse van Denk bevestigden. Een eyeopener? Toch bleef het stil op de Stopera.

Waar blijven de partijen die er als de kippen bij zijn als het gaat om de dreiging van andere religieuze instellingen? Waar zijn de schriftelijke vragen van de VVD, het CDA en FvD?

Ik mis dezelfde bevlogenheid als het gaat om de dreiging van islamitische instellingen. Deze selectieve verontwaardiging ondermijnt het vertrouwen van gemarginaliseerde Amsterdammers in de politiek.

Dreiging
Terug naar de brief. De beveiliging van islamitische instellingen is slechts een summier onderdeel, een beetje een vreemde eend in de bijt. De burgemeester heeft het in de brief voornamelijk over de dreiging uit islamitische hoek. Moslims zijn zowel slachtoffer als dader. Het lijkt erop alsof moslims niet veel ruimte gegund wordt om een keer alleen slachtoffer te zijn.

Ook wil Halsema in zijn algemeenheid actief antidemocratisch onderwijs bestrijden. In Elsevier noemt Halsema expliciet Koranscholen als een vorm van informeel onderwijs waar meer toezicht op zou moeten komen. Volgens haar zouden kinderen les krijgen in vochtige ruimtes en van onbevoegde leraren.

Mourad Taimounti
Fractievoorzitter Denk ­Amsterdam

Burgemeester Halsema zou graag zien dat Koran­scholen in de sfeer van regulier onderwijs worden getrokken, zodat de overheid controle kan uitoefenen.

Zij vergeet echter het adagium: wie betaalt, bepaalt. Indien er signalen zijn dat het niet goed gaat met de locaties en dat controle nodig is, dan zal Denk dit steunen. Maar dan moet burgemeester Halsema zich wel bemoeien met de betaling van de facturen.

Nu zijn islamitische instellingen die taalonderwijs of religieus onderwijs leveren vaak afhankelijk van de (vrijwillige) ouderbijdrage, betaald door mensen die het meestal niet breed hebben. Is de burgemeester daartoe bereid, of zal ze zich verstoppen achter de scheiding van kerk en staat?

Polarisatie
Goed religieus onderwijs creëert weerbaarheid tegen radicalisering. Onze kinderen kunnen worden behoed voor de gevaren van internetpredikanten en sekteleiders op sociale media. Deze instellingen moeten we als partners omarmen in de gedeelde strijd tegen radicalisering en polarisatie. Ziet de burgemeester hen inderdaad als medestanders, of niet?

De focus van de burgemeester op Koran­scholen roept bij ons vragen op. Als we als gemeente zo begaan zijn met de omstandigheden waarin deze kinderen les krijgen, waarom is er dan niet eerder ingegrepen?

Nu worden er verdachtmakingen geuit in de radicaliseringssfeer. Wij vragen ons serieus af of er aantoonbare bewijzen zijn voor de beweringen van de burgemeester over Koranscholen. Waaruit blijkt het radicaliseren in een Koranschool? Sterker nog, waarom valt dit onder de radicaliseringsaanpak en niet onder de afdeling onderwijs?

Marcouchiaanse spookverhalen
Vooralsnog lijkt het erop dat de beweringen van de burgemeester over Koranscholen zijn afgeleid van marcouchiaanse spookverhalen. Als dat niet het geval is, moet het college zich in de gemeenteraad verantwoorden waarom er over deze signalen niet eerder is geïnformeerd.

Gelukkig zien we dat er verschillende opvattingen binnen het college zijn over de dreiging uit extreemrechtse hoek en de aanpak van uitsluiting. Zo is wethouder Groot Wassink zeer uitgesproken over het gevaar van islamofobe groeperingen. Hierdoor kan zijn nieuwe beleid voor meer inclusie en tegen discriminatie op onze steun rekenen.

Tegen mevrouw Halsema zeggen we echter tot die tijd: put your money where your mouth is!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden