Tahrir-plein voor vijfde dag op rij strijdtoneel

De Egyptische veiligheidsdiensten en rebellen tegen de regering zijn vandaag opnieuw slaags geraakt op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 38, melden lokale mensenrechtenorganisaties.

AP/Redactie
Een demonstrant gooit traangas naar de politie. Beeld getty
Een demonstrant gooit traangas naar de politie.Beeld getty

Tienduizenden demonstranten op het plein verwerpen de belofte van de Egyptische legerleider dat er vervroegde verkiezingen zullen komen. De versnelde presidentsverkiezingen zullen in de eerste helft van volgend jaar plaatsvinden, bezwoer de legertopman gisteravond.

De rebellen willen echter dat de Voorman van de Opperste Raad van de Strijdkrachten, veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi, onmiddellijk opstapt en dat daarvoor in de plaats een interim-regering met burgers komt.

De gevechten vandaag concentreren zich rond het zwaarbeveiligde ministerie van Binnenlandse Zaken, vlakbij het beruchte Tahrir-plein.
De oproerpolitie, die de afgelopen dagen geregeld slaags raakte met betogers die het gebouw belaagden, heeft zich teruggetrokken in het pand, aldus een legerofficier ter plaatse.

Verschillende dodentallen
Een Egyptische mensenrechtenorganisatie die zich bekommert om de slachtoffers van het politiegeweld, zegt dat er sinds afgelopen zaterdag 38 demonstranten bij de rellen zijn omgekomen. Dat zijn er 9 meer dan uit de cijfers van het ministerie van Gezondheidszaken blijkt.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden