David Endt. Beeld Artur Krynicki
David Endt.Beeld Artur Krynicki

Tagliafico, lang keek ik met lichte bedenking naar hem

PlusDavid Endt

Lees de gedenksteen aan de muur van het stadion van Estudiantes de la Plata: ‘Aan leermeester Osvaldo Zubeldía, revolutieleider van het mondiale voetbal.’ Gezwollen woorden, het hoort bij de Latijnse expressiebehoefte. Zubeldía, tussen 1965 en 1970 zeer succesvol trainer-coach van Estudiantes, wás een revolutionair. Niet zozeer op tactisch of technisch gebied, maar zijn kristalliseren van mentale en psycho­logische aspecten wentelde de aard van het complete Argentijnse voetbal om.

Tot 1965 was het Argentijns voetbal vooral op techniek gebaseerd. Natuurlijk, er was hardheid en venijn, maar de schoonheid van het spel voerde de boventoon. Zubeldía voegde er spierkracht, gemeenheid en vooral ‘garra’ aan toe. Garra staat voor indringende en intimide­rende, grensoverschrijdende, onvoorwaardelijke individu­ele en collectieve strijdlust. Zo veranderde iedere hoekschop, tegen of vóór, in een slagveld waar alleen het winnen van de bal gold, goedschiks of kwaadschiks. Offer je lijf en leden om te winnen, gun jezelf geen moment van rust tijdens de wedstrijdbeleving. Garra is de niet onderhandelbare inzet en verlegt de grens van het mogelijke. Zubeldía’s Estudiantes werd een vechtmachine.

Wedstrijden van Estudiantes waren berucht. Ze ontaardden regelmatig in veldslagen, maar alle Argentijnse clubs volgden dat voorbeeld, Zubeldía’s aanpak wentelde het Argentijnse voetbal om, het werd nationaal erfgoed. Geen voetballer bleef door die geest onaangeraakt, nog steeds niet, zie Nicolás Tagliafico.

Tagliafico, lang keek ik met lichte bedenking naar hem.

Te veel gele kaarten, vond ik. Inmiddels verslaat het voordeel het nadeel. Kwaadschiks en goedschiks zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden elementen. Die goals, het mokerende opofferende hoofd bij hoekschoppen. Zie de treffer tegen Heerenveen: pure garra. Op vleugels van wenskracht en geloof zette hij de buiten bereik verdwijnende voorzet om in een magistrale treffer. Tagliafico verlegde zijn grens en versloeg, in de geest van Zubeldía, het onmogelijke.

Reageren? d.endt@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden