'Tafelzilver Eneco gaat weg voor een schrootprijs'

Nu een kwart van de gemeenten tegen stemt, levert de verkoop van energiebedrijf Eneco minder op. Tegenstander Amstelveen vindt dat de voorstanders zich opnieuw moeten beraden. 'Ze verkopen hun tafelzilver voor een schrootprijs.

Bart van Zoelen
De 53 gemeenten die van oudsher eigenaar zijn van het energiebedrijf moeten zich één voor één uitspreken. Beeld ANP
De 53 gemeenten die van oudsher eigenaar zijn van het energiebedrijf moeten zich één voor één uitspreken.Beeld ANP

Donderdagavond keerde ook de gemeenteraad van Leerdam zich tegen de verkoop van het energiebedrijf. Daarmee dreigt een kwart van de Enecoaandelen niet op de markt te komen.

De 53 gemeenten die van oudsher eigenaar zijn van het energiebedrijf moeten zich één voor één uitspreken. Leerdam heeft slechts 0,45 procent van de aandelen, maar geeft wel de doorslag. Omdat de gemeenteraden van Den Haag, Delft en Schiedam zich eerder voegden bij het neekamp, wil een kwart van de aandeelhouders nu niet verkopen.

Gelopen race
En dat terwijl de verkoop eerder een gelopen race leek door de overweldigende steun onder wethouders. Een opbrengst van drie miljard werd toen voor mogelijk gehouden. Maar dan is het wel zaak dat tenminste 75 procent van de aandelen op de markt komt. In dat geval krijgt de nieuwe eigenaar volledige zeggenschap over Eneco, wat de overnameprijs zal opdrijven.

De tegenstanders vrezen dat het groene karakter van Eneco verloren gaat. Daarom spraken deze week ook het Enecopersoneel en grote klanten als NS, KPN en Albert Heijn hun zorgen uit.

Rotterdam, met een belang van 31,7 procent warm voorstander van de verkoop, maakt zich nog geen zorgen. De grens van 75 procent is belangrijk, maar niets is definitief, zegt wethouder Adriaan Visser in het AD.

Tegenstanders kunnen na de verkiezingen van volgend jaar alsnog instappen. "Wie nu 'nee' zegt, komt niet aan tafel bij de onderhandelingen. Maar een gemeente kan later altijd het bod accepteren. Stel je voor dat het prachtige Eneco wordt gekocht door een ander prachtig duurzaam bedrijf."

Achter de oren krabben
Maar Amstelveen, met anderhalf procent een kleine aandeelhouder, vindt dat voorstanders zich nog eens achter de oren moeten krabben. "De grootste klanten dreigen weg te lopen en een koper koopt iets waar hij niets mee kan. Dus de opbrengst valt lager uit," zegt wethouder Herbert Raat. "De vraag is of je het tafelzilver voor een schrootprijs de deur uitdoet."

Amstelveen roept de voorstanders op hun besluit te heroverwegen. Raat wil ook weten hoeveel lager de opbrengst nu kan uitvallen. Verder merkt hij op dat de balans na de gemeenteraadsverkiezingen ook naar de andere kant kan doorslaan. Als voorstander Leefbaar Rotterdam concurrentie krijgt van tegenstander PVV dan is Rotterdam straks wellicht óók een tegenstander van de verkoop.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden