Plus

Tafeltennissen en eigen drank mee in buurtcafé Borneo-eiland

Een van de weinige horecagelegenheden op het Borneo-eiland stond al jaren leeg. Het was omwonenden een doorn in het oog. Sinds dit weekeinde is De Oceaan, de 'huiskamer van de buurt' officieel geopend.

Joost Zonneveld
'Mijn kinderen kunnen hier spelen en maken hier nieuwe vriendjes' Beeld Jean Pierre Jans
'Mijn kinderen kunnen hier spelen en maken hier nieuwe vriendjes'Beeld Jean Pierre Jans

"Vorig jaar verhuisde ik met mijn gezin vanuit het centrum naar het Borneo-eiland. We wilden een groter huis en konden dat hier vinden. Maar erg vrolijk werd ik er niet van, het voelde toch als een stukje Almere in Amsterdam. Het was grijs en er gebeurde niks," zegt Annemarie Proost.

Ze is een van de buurtbewoners die maar wat blij is dat het eiland in het Oostelijk Havengebied nu een 'huiskamer van de buurt' heeft, zoals buurtinitiatief De Oceaan wordt genoemd.

Om de hoek
Zondag was het openingsfeest. "We kunnen hier nu om de hoek een kop koffie drinken en de buurt kan hier van alles doen. Binnenkort organiseer ik met een aantal anderen een avond over de Amerikaanse verkiezingen. Gewoon omdat dat idee opkwam. Het is echt een plek in en voor de buurt."

Jarenlang stond het deel van het voormalige havenkantoor van de Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij Oceaan (NSMO) dat een horecabestemming had, leeg. De ene na de andere uitbater had zich erop stukgebeten.

"Het pand ligt niet in de loop, het lukte gewoon niet om veel mensen deze kant op te krijgen," zegt bootbewoner René Poortman die in de afgelopen decennia het Borneo-eiland zag veranderen van havengebied naar rafelrand en vervolgens nieuwe woonwijk.

"Maar De Oceaan, het enige oude gebouw in de omgeving, was wel altijd het hart van het eiland. Oud-provo Robert Jasper Grootveld woonde er een tijd. Het was de plek waar de brievenbussen stonden toen hier nog geen nieuwe huizen stonden. Dat was de verzamelplaats van de buurt."

Veel tijd en moeite
Poortman is nu met zijn vrouw Parel Voerman uitbater van café/restaurant De Oceaan. "We doen dat met en voor de buurt. Dat is het uitgangspunt. Ik vind het ook helemaal niet erg als mensen hier op de stoep zitten met hun eigen drankje. We willen een plek voor de buurt zijn waar je ook wat kan drinken of eten."

Kinderen kunnen er tafeltennissen en binnenkort kinderdocumentaires kijken, volwassenen een drankje drinken of meedoen met activiteiten die door omwonenden georganiseerd worden. Alberto Pirotti gaf bijvoorbeeld een workshop pasta maken.

"Ik vind het leuk ook een bijdrage te leveren. Mijn kinderen kunnen hier spelen en maken nieuwe vriendjes. En sinds De Oceaan al gedeeltelijk open is, heb ik veel meer mensen in de buurt leren kennen. Dat was anders niet zo snel gebeurd."

Het heeft Poortman en Voerman en drie andere buurtbewoners wel heel veel tijd en moeite gekost De Oceaan open te krijgen. Eigenaar woningstichting De Key wilde aanvankelijk alleen met commerciële partijen in gesprek. Toen dat op niets uitliep, kwamen de buurtbewoners, met hulp van stadsdeel Oost, als huurders in zicht.

Uitverkocht
Toen was al een petitie gestart om De Oceaan open te krijgen en hielpen buurtbewoners met spullen en het startkapitaal.

Op een huurvrije periode van enkele maanden na, moeten de uitbaters gewoon het volle pond betalen, terwijl de onderneming vooral een ontmoetingsplek in de buurt wil creëren.

Woordvoerster Manou Hebben van de Key: "Wij zijn de bewoners tegemoetgekomen omdat wij vinden dat dit initiatief een mooie bijdrage levert aan de buurt, maar wij moeten ook inkomsten genereren."

Hoewel het mooie weer de afgelopen tijd voor de nodige klandizie zorgde - Voerman: "we waren een paar keer uitverkocht" - is het de vraag of de klanten ook komen als het koud en regenachtig is.

De uitbaters hebben er vertrouwen in: "Dan gaan we meer activiteiten organiseren en ook dan kun je hier gezond en betaalbaar eten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden