Tadic: rellen mogelijk in Pristina uitgedacht

'Ik sluit niet uit dat de onlusten in Kosovo in Pristina zijn uitgedacht om uiteindelijk de situatie in Noord-Kosovo definitief te kunnen wijzigen. Het douanekantoor bij Jarinje is in brand gestoken door criminele groepen uit Kosovo. Deze hebben niet alleen nauwe banden met Serviërs, maar ook met het Albanese establishment in Pristina', aldus de Servische president Boris Tadic vandaag in een interview met omroep B92 in Belgrado.

ANP/Redactie
De Servische president Boris Tadic. Beeld epa
De Servische president Boris Tadic.Beeld epa

Eerder deze week kwam het tot een dodelijk incident aan de grens. De problemen aan de grens met Servië ontstonden toen de regering in Pristina paramilitaire politietroepen stuurde naar enkele grensposten in door Serviërs bewoond gebied.

Sturing van buitenaf
Volgens president Tadic nemen de autoriteiten in Pristina zo'n beslissing niet zelfstandig maar worden ze van buitenaf aangestuurd.

De politieactie, die algemeen door de internationale gemeenschap is afgekeurd, veroorzaakte grote onrust onder de Serviërs in het gebied. Zij weigeren de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen die de Albanese meerderheid in 2008 uitriep, en aanvaarden alleen het gezag van Belgrado.

Kritiek Belgrado
De Servische president deed een scherpe aanval op de Amerikaanse ambassadeur in Pristina, Christopher Dell, die regelmatig de autoriteiten in Belgrado openlijk bekritiseert omdat zij Kosovo niet als staat erkennen.

De ambassadeur verklaarde onlangs dat er geen sprake van kan zijn dat Servië lid wordt van de Europese Unie zolang het land de onafhankelijkheid van Kosovo niet heeft erkend.

Radicale uitspraken
Volgens Tadic wordt het beleid van de regering in Pristina door ambassadeur Dell bepaald. 'En de heer Dell munt, net als vertegenwoordiger Feith van de internationale gemeenschap, uit door radicale uitspraken', aldus de president.

Servië zal volgens hem overigens nooit accepteren dat erkenning van Kosovo's zelfstandigheid als voorwaarde wordt gesteld voor het EU-lidmaatschap van Servië. 'Ons antwoord zal dan duidelijk zijn en dat antwoord is nee', aldus Tadic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden