PlusAchtergrond

Tactische keuze: het Malieveld bleef leeg, de Dam stroomde vol

De stakingsoproep in het onderwijs is massaal gevolgd. Naar schatting acht op de tien scholen deden woensdag mee aan de acties. De bonden eisen veel meer geld dan het kabinet beschikbaar stelt.

De Dam stond woensdagmorgen vol met demonstranten. ‘Arie, haal on(derwij)s uit het Slob!’ Beeld Cees Glastra van Loon
De Dam stond woensdagmorgen vol met demonstranten. ‘Arie, haal on(derwij)s uit het Slob!’Beeld Cees Glastra van Loon

Het Malieveld bleef leeg, maar de Dam stroomde woensdag vol. Anders dan de boze boeren en bouwers lieten de stakende leraren en schoolleiders de Haagse graszoden links liggen en kozen ze voor lokale acties, zodat ouders en kinderen zich ook konden aansluiten bij het protest.

Een tactische keuze, waarmee de vakbonden wilden onderstrepen dat goed onderwijs een zaak is die niet een specifieke beroepsgroep aangaat, maar ons allemaal.

En dus bleven meer dan vierduizend scholen woensdag gesloten en waren er manifestaties in Leeuwarden, Eindhoven, Almere, Zwolle, Arnhem en Goes. In Rotterdam en in Venlo werd een mars gehouden, in Den Haag blokkeerden demonstranten met speelgoedtractortjes de ingang van het ministerie van OCW. Een actie met een knipoog, maar met een serieuze boodschap: er is structureel meer geld nodig om het lerarentekort het hoofd te bieden en de kwaliteit van het onderwijs op peil te houden.

‘Flutakkoord’

In Amsterdam-Oost verzamelden zich vanochtend honderden leraren, schoolleiders, ouders en kinderen van een aantal scholen in de Watergraafsmeer. Samen liepen ze naar het stadsdeelkantoor, waar onder meer onderwijswethouder Marjolein Moorman (PvdA) hen toesprak. “Jullie leraren verdienen veel beter,” zei ze tegen de kinderen. “Zij zorgen ervoor dat jullie een goede toekomst krijgen.”

Later sprak Moorman ook op de Dam, waar cabaretier Dolf Jansen de demonstratie aan elkaar praatte. Veel betogers droegen, aangespoord door tv-maker Arjen Lubach, een T-shirt met de tekst ‘Ik ben geen toprioriteit’ (de foutieve spelling moest het belang van goed onderwijs onderstrepen) en er waren spandoeken met teksten als: ‘Een kinderhand is gauw gevuld, maar niet met dit flutakkoord’, en ‘Arie, haal on(derwij)s uit het Slob!’

Die teksten waren een verwijzing naar de tumultueuze prelude van de landelijke actie. Vrijdag kwam onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) met onder andere de AOb (Algemene Onderwijsbond) en CNV Onderwijs overeen dat in ruil voor 460 miljoen euro de staking afgeblazen werd. De inkt onder dat akkoord was nog niet droog of er brak opstand uit. De relatief kleine onderwijsbond Leraren in Actie vond het toegezegde bedrag bij lange na niet voldoende, temeer daar dit geen structurele investering in het onderwijs was. Het gemor binnen de AOb leidde tot het opstappen van voorzitter Liesbeth Verheggen, die zonder het mandaat van haar achterban akkoord was gegaan met de handreiking van Slob. De AOb trok de handen van het akkoord af en riep opnieuw op te gaan staken.

Teleurstellend

Dat terugonderhandelen lijkt de positie van de bond te hebben ondergraven, getuige opmerkingen van Slob woensdag voorafgaand aan het debat over de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer. Hij wees er fijntjes op dat de handtekeningen van vijf van de zes bonden waarmee hij vrijdag een deal bereikte, nog altijd onder het akkoord staan. Hij noemde de U-bocht van de AOb ‘teleurstellend’.

Tegelijk denkt niemand dat de 460 miljoen euro die grotendeels eenmalig wordt ingezet, genoeg is om het lerarentekort tegen te gaan. De problemen zijn te groot. In het basisonderwijs wordt voor 2028 een tekort van 10.370 werk­nemers verwacht, in het middelbaar onderwijs zullen in dat jaar 1641 leraren te weinig zijn.

Volg de staking op de voet in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden