Tactisch kiezen hoeft niet meer met nieuw lotingssysteem

Economen presenteren vandaag een nieuw lotingssysteem voor middelbare scholen. Meer leerlingen komen daarmee op een school uit hun top 3.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Honderden Amsterdamse scholieren uit groep acht verkeren deze dagen in spanning, vanwege de lotingen voor een plek op een middelbare school. Dit jaar zijn 518 leerlingen uitgeloot en zij doen mee aan de tweede ronde, die deze week begint. Waarschijnlijk volgt een derde ronde.

Een ongewenste situatie, zegt Betty van Nieuwenhuizen van de Osvo, de vereniging van Amsterdamse schoolbestuurders. Daarom heeft de organisatie economen gevraagd alternatieven te onderzoeken voor het bestaande lotingssysteem.

Presentatie
Vandaag presenteren Pieter Gautier (VU), Bas van der Klaauw (VU), Hessel Oosterbeek (UvA) en Monique de Haan (universiteit van Oslo) de resultaten van twee jaar onderzoek. Ze komen met twee alternatieven.

In het eerste alternatief komen meer leerlingen terecht op hun school van voorkeur. In alternatief twee is dit niet het geval, maar scholieren gaan dan wel vrijwel altijd naar een school uit hun top drie. Dat is in het huidige systeem niet zo.

De Osvo heeft de resultaten vorige week al ontvangen. De voorkeur gaat uit naar alternatief twee, omdat dat de meeste kans biedt op een school uit de top 3. In juni valt het definitieve besluit en dan kan het nieuwe systeem volgend schooljaar worden ingevoerd, verwacht Van Nieuwenhuyzen.

Verandering
Voor leerlingen en hun ouders zal dan het nodige veranderen. Nu geven scholieren in Amsterdam één school van voorkeur op. Dat is niet ideaal, vindt Gautier. Als leerlingen worden uitgeloot, dingen ze daarna alleen mee op een plek naar de scholen die nog een plek vrij hebben. Dit zijn per definitie de minst populaire scholen. Het is dus alles of niets, met als gevolg dat scholieren tactisch te werk gaan. 'Ze geven niet hun favoriete school op als zij weten dat die erg populair is,' zegt Gautier. 'Dan is de kans op uitloting te groot.'

In het alternatief dat de voorkeur heeft van de Osvo, geven scholieren meer voorkeuren op. Als zij niet op hun favoriete school terechtkomen, maken zij nog altijd veel kans op een plek op de nummer twee of drie op hun lijst. Het loont dus om de favoriete scholen op te geven en niet om tactisch te werk te gaan.

null Beeld Dingena Mol
Beeld Dingena Mol
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden