Schuim

'Tachtig soorten gin, ik word daar een beetje moe van'

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Bacardi Founder's Day.

Johan Van Vaerenbergh, Bacardi-managing director Benelux, met Folkert Tempelman (New Business Radio). 'Het slechtste wat je kunt doen, is te veel rum in een baco.' Beeld Schuim

Op straat passeer ik een jonge moeder en haar vijf-, zesjarige zoontje. "Neeee, ruft is een niet-netjes woord voor scheet," vang ik op, en schiet hardop in de lach.

"Ja, het is toch zo?" roept de moeder me na en ik complimenteer haar het haar uitstekende opvoeding.

Deze kon ik niet laten liggen.

Ik ben uitgenodigd voor de Bacardi Founder's Day, de 156ste alweer. Dat was vorige week en daarom verlaten alle 5500 Bacardimedewerkers verspreid over de maand februari één dag vroeg de werkplek en gaan ze, zoals ze het zelf zeggen, terug naar de essentie: back to the bar.

Klinkt als een prima baas.

Zelf weet ik het nog niet zo met Bacardi. In mijn studententijd stond ik achter de bar van een kroeg bij het foute stuk van de Nieuwendijk, destijds nog een guur stukje Amsterdam.

Een uitsmijter hadden we niet. Als types binnenkwamen die we daar liever niet hadden, een groepje Joegoslavische criminelen bijvoorbeeld, ik noem maar wat, hadden we een alternatieve manier om ze deur uit te krijgen: een live­album van Frank Zappa, kant B, tweede nummer.

Maar de meest effectieve manier bleef toch: we schonken geen Bacardi-cola. Dat, en geen fruitautomaat.

Geen baco's, geen al te getapte Amsterdammers in je tent. Een oude horecawijsheid.

Druk is het niet in Libertine. Wat heet: er zijn helemaal geen drinkende Bacardimedewerkers, maar ik mag straks wel met de grote baas praten, hij is speciaal uit België gekomen.

Ben ik er toch weer ingetuind.

Ik maak alvast een foto van het drietal achter de bar, twee jongens en een Nicolette van Dam-lookalike. Maar die bedenkt zich als ik naar de namen vraag voor het onderschrift.

"Ik ben bekender en dan komt een foto van mij hier misschien niet goed uit voor mijn andere werkzaamheden."

Schitterend. Eén van de miljoen Amsterdamse serveersters die eigenlijk actrice zijn.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic

Daar zul je de grote baas hebben.

We praten even. Ik noteer een stuk ode aan de horeca, een stukje founder's mentality, een stuk onverschrokkenheid en terug naar de fabrieksvloer, dus de trade insturen. Die trade is de horeca.

Casper Reinders, de grote horecaman van onder veel meer de Jimmy Woo, is er ook. Hij gaat in zijn drie Libertinezaken bier, jenever en baco juist weer op de kaart zetten.

"Gewoon weer de traditionele dingetjes. Tachtig soorten gin, ik word daar een beetje moe van. Grote kerels, die vroeger gewoon bier dronken, staan nu met een gin & tonic. De baco is echt wel een stuk heritage."

Vooruit. Omdat Casper Reinders het zegt.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Bacardi Founder’s Day
Waar Libertine Comptoir de Cuisine, Berenstraat
Wie Johan Van Vaerenbergh, Casper Reinders, Jeremy Zijlstra, Tim van Aerschot, Jean-Paul Schaddé van Dooren
Wanneer dinsdag 20 februari, 15.00 tot 16.30 uur

Drank en spijs **
Sfeer *
Hans wordt niet graag gepiepeld.

Horecabaas Casper Reinders (Libertine): 'Ik ben een beetje klaar met al die gasten die G&T drinken. Al die hipsters.' Met Jean-Paul Schaddé van Dooren (Cityguys). Beeld Schuim
Lucas Boon ('Zeg maar razende reporter van Marketing Tribune') en Tim van Aerschot, de razende pr-man van Ogilvy & Mather. Beeld Schuim
José Mesa en Sadat Mohamed, het barteam ¿ bijna dan ¿ van Libertine Comptoir de Cuisine. Beeld Schuim
Jeremy Zijlstra, Bacardi-accountmanager en uitstekend uithangbord. Beeld Schuim
Ook Libertine-barvrouwen Regina van Straten en Karolina Sokolowska gaan de baco weer op de kaart zetten. Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden