Taakstraf voor verzamelaar radioactief materiaal

AMSTERDAM - De een verzamelt Swarovski kristal, de ander smurfen, en de klusjesman van de bloemenveiling Anton P. (47) collecteerde radioactief materiaal. Op zijn woonboot aan de Bilderdijkkade werden in januari 71 radioactieve spullen aangetroffen, variërend van thermometers, oplichtende wijzerplaten van horloges, poeders, stenen met straling, rookmelders en radium .

Alles illegaal, zonder vergunning. De officier van justitie eiste gisteren een werkstraf van 240 uur tegen hem. En omdat ze vreest dat de verzamelwoede opnieuw de kop opsteekt, eist ze eveneens één maand voorwaardelijke celstraf als Anton binnen twee jaar weer de fout in gaat.

P. is een hobbyist. Een verzamelaar. Een liefhebber van radioactief materiaal - het hinderde niet wat. De alleenstaande tengere man - ziekenfondsbrilletje, gemillimeterd haar, opgerolde broekspijpen en een keurig gestreken streepjesoverhemd - begon tien jaar geleden met zijn collectie.

Machtig spul als je het hem vraagt. "Het is mysterieus," zei hij gisteren in een poging de rechtbank de schoonheid van het kankerverwekkende goed te laten inzien. "Het is onzichtbaar. Je ruikt het niet, je ziet het niet, maar als je er een stralingsmeter bij houdt, slaat de naald uit. Mooi speelgoed."

Via contacten die hij op internet opdeed - vooral veel Duitsers en Fransen - kwam hij aan zijn spullen. Toen hij op 19 januari 2009 op Ebay radium aanbood, sloegen Duitsers alarm. Een dag later viel de Amsterdamse politie de woonboot binnen. Naast een indrukwekkende hoeveelheid radioactieve spullen werd ook een startpistool gevonden. Dit tot grote verbazing van de verdachte zelf. "Ik was dat ding kwijt."

Hij had het naar eigen zeggen al vanaf zijn middelbareschooltijd. Wat hij daarmee moest, wilde de rechter weten. "Gewoon, dat vond ik interessant."
Het hele boot lag vol met radioactief materiaal, tot onder zijn bed aan toe. Wel allemaal in zakken ingepakt. P. werd ingerekend en naar het VU Medisch Centrum gebracht voor onderzoek. Hij bleek radioactief niet besmet.

Het RIVM en de Vrom Inspectie werden onmiddellijk ingeschakeld om de boel te onderzoeken en de risico's voor de omgeving vast te stellen. Volgens getuige-deskundige Ronald Overwater, die voor het RIVM het onderzoek deed, was er geen direct gevaar voor de buren. En voor de postbode, wilde de voorzitter van de economische meervoudige kamer, A. van Oosten, weten? Ook niet. De rechter: "En wat als ik nou bij meneer een biertje was gaan drinken?" De deskundige: "Nee, alles zat goed ingepakt."

De Vrom Inspectie stond in 2007 ook al eens bij Anton op de stoep. Dat ging toen over radioactieve stenen. De verzamelaar heeft tijdens dat bezoek niet laten weten dat hij nog veel meer dubieus spul in huis had. Anton was bang dat hij zijn dierbare bezittingen moest inleveren. Het was zijn 'geheime hobby', zegt hij nu. "Eigenlijk een stomme hobby. Ik kon er niks mee, alleen maar naar kijken."

Soms nam hij een foto van zijn aanwinsten, die hij dan trots aan medeliefhebbers op internet liet zien. Daar bleef het dan bij. "Er rust toch een taboe op." Inmiddels zegt Anton klaar te zijn met zijn passie. Hij heeft zijn buren, van wie sommigen hem niet eens meer groeten, in een brief beloofd om nooit meer radioactieve spullen in huis te halen. Ook volgens zijn advocaat, N. de Vos, is hij nu definitief genezen. Anton heeft zich gestort op zijn andere hobby: elektronica. (MALIKA SEVIL)

Op de woonboot werden radioactieve spullen aangetroffen, variërend van thermometers tot oplichtende wijzerplaten van horloges. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Op de woonboot werden radioactieve spullen aangetroffen, variërend van thermometers tot oplichtende wijzerplaten van horloges. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden