Taakstraf voor AFC-trainer Du Chatinier na mishandeling

De trainer van tweededivisionist AFC, Ton du Chatinier, is donderdag door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf van zestig uur en het betalen van een schadevergoeding van 1400 euro voor het mishandelen van een man in een café.

Wesley Meijer & Jurgen Swart
Ton du Chatinier op de jaarlijkse persdag van AFC Beeld Pro Shots
Ton du Chatinier op de jaarlijkse persdag van AFCBeeld Pro Shots

Du Chatinier (58) deelde in februari in een café in Den Dolder een klap uit, omdat hij werd 'lastiggevallen door een irritante klant die veel had gedronken'. Het slachtoffer beweerde dat de voetbaltrainer daarbij een glas gebruikte, maar dat ontkende Du Chatinier ter zitting.

De rechter zag geen bewijs voor slaan met een glas, maar achtte wel mishandeling bewezen. Daarvoor moet de voormalige trainer en speler van FC Utrecht het slachtoffer 1.400 euro betalen. De man had 4.000 euro willen hebben. Tegen Du Chatinier was een werkstraf van 120 uur geëist.

Chantage
Du Chatinier vertelde bij de rechtbank dat het slachtoffer hem had benaderd om de aangifte in te trekken als hij de man 15.000 euro zou betalen. Anders zou het slachtoffer de publiciteit zoeken. Du Chatinier gaf aan wel zijn excuses te willen aanbieden, maar wenste niet te worden gechanteerd. Hij had bij de reclassering gezegd slecht in zijn vel te zitten, omdat hij al enige tijd werkloos was.

De AFC-trainer wil niet veel kwijt over zijn straf. "Ik wil me focussen op de wedstrijd van zondag tegen De Treffers. Ton du Chatinier is niet zo heel belangrijk." Na aandringen zegt hij: "Dit is de rechtspraak in Nederland. Je mag worden lastiggevallen en als dan je emmertje overloopt en je deelt een tik uit, dan krijg je het meteen voor je kiezen." Du Chatinier weet nog niet wat zijn werkstraf zal inhouden, behalve dat het overdag is. "Of het moet ergens achter de bar zijn, maar dat denk ik niet." De straf zal zijn trainersklus bij AFC niet in de weg zitten. De trainingen zijn 's avonds.

Spoedeisend karakter
Voorzitter Ad Westerhof van AFC is 'onaangenaam verrast'. "Dit is heel vervelend, vooral voor hem zelf. Maar ik zie het vooral als een privéaangelegenheid, het is niet werk gerelateerd." Westerhof zegt er op 'een geschikt moment' met de trainer over te gaan praten. "Het spoedeisende karakter is er wel vanaf."

Du Chatinier werd eind juni aangesteld door AFC. Bij de club uit Buitenveldert was hij ook al werkzaam van 2000 tot 2003 en van 2006 tot 2008. Daarna was hij assistent en hoofdcoach bij FC Utrecht, assistent bij Anzji Machatsjkala uit Dagestan en van het nationale team van Zuid-Korea. Sinds 2014 had hij geen baan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden