T-Mobile Nederland neemt Tele2 over

Telecomproviders Tele2 en T-Mobile Nederland gaan in Nederland onder een dak verder.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Daarmee zouden ze beter in staat zijn de concurrentie aan te gaan met grote concurrenten KPN en VodafoneZiggo, die volgens de nieuwe partners een machtsblok vormen.

T-Mobile Nederland betaalt een bedrag van 190 miljoen euro voor de activiteiten van Tele2. Het Zweedse moederbedrijf van Tele2 krijgt daarnaast een kwart van de nieuwe onderneming in handen en Deutsche Telekom, dat eigenaar is van T-Mobile Nederland, de overige 75 procent.

Sterke speler
De bedrijven rekenen op termijn op 'significante' kostenvoordelen door samen op te trekken. Binnen drie jaar moet op jaarbasis 150 miljoen euro worden bespaard. De nieuwe combinatie is goed voor circa 2 miljard euro aan omzet en telt een klantenbestand van 4,3 miljoen abonnees.

Over een eventueel verlies van banen liet de top van Tele2 zich niet uit. "Tot de fusie een feit is, is het business as usual," aldus topvrouw Allison Kirkby van Tele2.

Met de overname ontstaat volgens de bedrijven een nieuwe sterke speler die geïntegreerde pakketten van vaste en mobiele diensten aanbiedt op zowel de consumentenmarkt als de zakelijke markt. Het gecombineerde bedrijf hoopt vooral te profiteren van schaalvoordelen en meer financiële slagkracht.

5G
Klanten van Tele2 krijgen door de bundeling van krachten onder meer toegang tot het snelle 4G-netwerk van T-Mobile. Daarnaast is er meer geld beschikbaar om te financieren, zoals het nog snellere 5G-netwerk.

De bedrijven gaan verder onder de vlag van T-Mobile. Doel is onder meer de Nederlandse telecommarkt verder open te breken.

Voor de deal is nog wel goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten. De verwachting is dat de fusie in de tweede helft van 2018 wordt afgerond. Kirkby is er overigens van overtuigd dat goedkeuring zal worden verkregen, ook omdat het gecombineerde bedrijf de concurrentie op de Nederlandse markt zal aanwakkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden