Syrische troepen trekken Jisr al-Shugur in

Syrische strijdkrachten zijn vandaag de stad Jisr al-Shugur binnengetrokken. Ze deden dit onder meer met tanks. De Syrische regering stelt dat het leger de orde herstelt en de stad vrij maakt van gewapende bendes.

ANP/Redactie
Soldaten schreeuwen en juichen voor president Assad wanneer ze Jisr al-Shugur in rijden. Beeld ap
Soldaten schreeuwen en juichen voor president Assad wanneer ze Jisr al-Shugur in rijden.Beeld ap

De staatsmedia berichtten dat de militairen slaags zijn geraakt met gewapende groepen onder meer in het ziekenhuis. Er zijn zeker twee doden gevallen volgens de Syrische televisie.

De provinciestad ligt sinds afgelopen maandag in het vizier van de troepen van president Bashar al-Assad. Toen meldden de autoriteiten dat in en rond Jisr al-Shugur 120 leden van de veiligheidstroepen waren gedood door gewapende bendes. Bewoners berichtten dat de militairen werden gedood door collega's omdat ze weigerden op tegenstanders van het regime te schieten.

Anderen hebben gemeld dat het geweld uitbrak toen leden van een speciale eenheid van de militaire politie in hun eigen kantoor met elkaar slaags raakten over het optreden tegen demonstranten. Het kantoor werd op dat moment belaagd door een menigte betogers die van een begrafenis kwam van een jongeman die 4 juni door een geheim agent was vermoord.

Opzettelijke verwoestingen
Uit de streek zijn inmiddels meer dan 5000 mensen naar het nabijgelegen Turkije gevlucht. Het regime zou de muiterij neerslaan en wraak nemen op bewoners van de streek. Zo zouden in de omgeving ook landerijen in brand zijn gestoken en huizen opzettelijk zijn verwoest. Streekbewoners hebben tegenover de zender al-Jazeera bericht over militairen die in de streek zijn gedeserteerd. Zo zou zaterdag 10 kilometer ten westen van Jisr al-Shugur een hoge officier zijn gedeserteerd en met 150 man op pad zijn gegaan om de bevolking te helpen.

Een vluchteling zei zondag dat de meeste bewoners op de vlucht zijn. Er zouden nog groepjes gewapende muiters zijn, maar die zijn geen partij voor de regeringstroepen. Onder de aanvallers zou een elite-eenheid zijn die onder bevel staat van een jongere broer van Assad, Maher. Daarnaast zouden beruchte milities zijn ingeschakeld. Het regime heeft veel verschillende en geheimzinnige veiligheidsdiensten en -organen uit vrees voor verzet uit eigen gelederen. De familie Assad, die het overwegend soennitische Syrië sinds 1970 in haar greep houdt, behoort tot de alevitische minderheid en heeft leden van de eigen clan op sleutelposten gezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden