Syrische regime verbreekt vredesbelofte: 23 burgerdoden

Syrische veiligheidsdiensten hebben vandaag zeker 23 burgers gedood en tientallen verwond tijdens protesten tegen het regime in meerdere steden. De oppositie had een dag eerder opgeroepen om vandaag massaal de straat op te gaan om te zien of het bewind het vredesplan van de Arabische Liga zou naleven. De praktijk stond echter in schril contrast tot de afspraken.

Bij de protesten vandaag. Beeld REUTERS

Het regime van president Bashar al-Assad stemde woensdag in met een routekaart naar vrede van de Arabische Liga. Naast terugtrekking van militairen uit de steden wordt daarin ook gesteld dat het doden van betogers direct moet stoppen. Het regime heeft er verder mee ingestemd alle politieke gevangenen vrij te laten, een dialoog te beginnen met de oppositie en journalisten en mensenrechtenorganisaties toe te laten.

'Meer dan honderd lichamen'

De vredesdeal lijkt vooralsnog een wassen neus. Artsen in de stad Homs zeiden vandaag dat er in het belangrijkste ziekenhuis in de afgelopen 48 uur meer dan honderd lichamen zijn binnengebracht. De dag na het akkoord doodden Syrische militairen al zeker twintig burgers.

Frankrijk uitte vandaag flinke kritiek op de Syrische machthebbers. 'De aanhoudende onderdrukking staat lijnrecht tegenover de toezeggingen van het Syrische regime aan de Arabische Liga', zei een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit trekt de toewijding van Assad aan de deal in twijfel, aldus de zegsman.

'Beginfase'

De Arabische Liga haastte zich te zeggen dat het regime tot en met half november de tijd krijgt om een eind te maken aan de belegering van opstandige steden. Daarna kan een dialoog beginnen tussen het bewind en de oppositie. 'We zitten nu in de beginfase', aldus Ahmad ben Hali, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Liga.

In plaats van zelf de afspraken na te leven, wil het regime eerst dat gewapende opstandelingen hun wapens neerleggen. Als ze die binnen een week overdragen, krijgen ze amnestie. De Amerikaanse regering adviseert Syriërs hier niet aan mee te werken. Prodemocratische betogers benadrukken dat hun campagne vreedzaam is, ook al claimt het regime van Assad voortdurend 'gewapende terroristische groepen' te bestrijden.

Duizenden doden
De autoriteiten drukken protesten tegen de machthebbers sinds halverwege maart met geweld de kop in. Inmiddels zijn hierbij ruim 3000 mensen omgekomen.

Bij de protesten vandaag. Beeld reuters
Demonstranten tonen hun vingers met de kleuren van de Syrische vlag. Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden