'Syrische rebellen doden gevangenen'

Syrische rebellen doden geregeld Syrische militairen en informanten van het regime van president Bashar Assad. Dat hebben mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch donderdag gezegd. De organisaties waarschuwen voor het toenemende aantal oorlogsmisdaden dat door de Syrische rebellen wordt gepleegd.

Syrische rebellen Beeld ANP
Syrische rebellenBeeld ANP

In rapporten waarschuwt Amnesty niet alleen voor oorlogsmisdaden door rebellen. Het regime van Assad heeft ook geen schone handen en voert dodelijke en systematische aanvallen uit op burgers. Daarbij maakt het regime gebruik van onnauwkeurige wapens, zoals clusterbommen, aldus Amnesty. De afgelopen tijd is het aantal aanvallen op burgers fors gestegen. Het is volgens Amnesty echter onmogelijk in te schatten hoeveel mensen hierbij zijn omgekomen.

Hoewel er eerder veel aandacht was voor de misdragingen van het regime, moeten ook de rebellen ter verantwoording worden geroepen, zei Amnesty. 'Het is tijd dat de gewapende oppositiegroepen inzien dat wat ze doen absoluut verkeerd is en dat sommige misdaden die ze begaan neerkomen op oorlogsmisdaden', aldus Cilina Nasser van Amnesty. Volgens Amnesty voeren de rebellengroepen 'standrechtelijke executies uit met een huiveringwekkend gevoel van straffeloosheid'. 'Het dodental stijgt naarmate er meer steden en dorpen in handen van de gewapende oppositiegroepen komen.'

De belangrijkste rebellengroep, het Vrije Syrische Leger (FSA), ontkent dat rebellen geregeld gevangen Syrische militairen ombrengen. 'We ontkennen niet dat het gebeurt, maar dit zijn individuele gevallen, mensen die wraak nemen omdat hun vader of een familielid is gedood door het regime', zei Bassam al-Dada van het FSA. 'Dit gebeurt in oorlogen over de hele wereld.' Het FSA heeft een gedragscode voor de strijders ingevoerd, maar die geldt niet voor andere gewapende groepen in Syrië, zoals Jabhat-al-Nusra. Juist deze groep, die banden met Al-Qaida onderhoudt, vecht in de voorhoede tegen het regime.

Rami Abdul-Rahman van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zei zich in toenemende mate zorgen te maken over het gedrag van de oppositiestrijders. 'Mensenrechten zijn mensenrechten. Je kunt daar geen onderscheid in maken', zei hij. Abdul-Rahman en Peter Bouckaert van Human Rights Watch zeiden dat standrechtelijke executies gebruikelijk lijken te zijn. 'De wandaden van de rebellen verbleken in vergelijking met het aantal executies en andere wreedheden die door het regime worden begaan, maar ze zijn een punt van grote zorg', zei Bouckaert. 'We zien geregeld gevallen van executies van gevangen militairen en vermoedelijke aanhangers van het regime.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden