Update

Syrische premier vlucht naar Jordanië en loopt over naar de rebellen

De Syrische premier Riyad Hijab is met zijn familie gevlucht naar buurland Jordanië. Hij heeft de kant gekozen van de opstandelingen. Hijab steunt de 'revolutie' en zegt dat het regime oorlogsmisdaden en genocide pleegt, meldt zijn persoonlijke medewerker aan televisiezender Al Jazeera. Dat is de hardste klap voor het Syrische regime sinds de opstand begon.

Riyad Hijab (L) werd in juni beëdigd als premier door president Bashar al-Assad. Beeld reuters
Riyad Hijab (L) werd in juni beëdigd als premier door president Bashar al-Assad.Beeld reuters

'Hijab is op een veilige plek met zijn familie', aldus zijn woordvoerder Mohamed Otri.

Volgens een woordvoerder van de rebellen zijn nog twee andere ministers en drie legerofficieren met Hijab overgelopen. Van hen konden nog geen namen worden vrijgegeven, meldt AP.

'Het overlopen van premier Hijab laat zien dat de Syrische regering uiteenvalt', aldus een woordvoerder van de oppositiegroep de Syrische Nationale Raad tegen AFP. 'We verwelkomen het overlopen van Riad Hijab en alle andere civiele en militaire functionarissen'. Volgens hem laat dit zijn dat het regime van president Bashar al-Asssad steeds verder uiteenvalt. 'Dit is het begin van het einde.' Ook onafhankelijke waarnemers menen dat het regime van Assad afbrokkelt.

Ontslag
Syrië maakte eerder op de staatstelevisie bekend dat Hijab is ontslagen. Vicepremier Omar Ghalawanji werd benoemd om de regering tijdelijk te leiden.

President Bashar al-Assad benoemde Hijab, voorheen minister van Landbouw, na de verkiezingen op 23 juni als premier. Volgens de autoriteiten was dat een stap in de richting van politieke hervormingen. De oppositie verwierp het echter als schijnvertoning. Hijab gold als een loyaal lid van de Baath Partij van Assad. Hijab komt uit de opstandige regio Deir al-Zor in het oosten van Syrië. Dat gebied is het toneel geweest van bruut geweld door regeringstroepen.

Eerder vandaag werd het hoofdkantoor van de Syrische staatstelevisie getroffen door een aanslag. Op de derde verdieping ontplofte een bom, daarbij zijn slachtoffers gevallen.

Premier Riyad Hijab. Beeld reuters
Premier Riyad Hijab.Beeld reuters

In een reactie liet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, weten de vlucht van Hijab eveneens te beschouwen als een teken dat het regime van Assad aan het 'afbrokkelen' is. 'Deze informatie toont aan dat de afbraak van het Assad-regime begonnen is. Ze tonen ook aan dat een onmiddellijk staakt-het-vuren noodzakelijk is tegelijk met het vormen van een overgangsregering zonder Assad', aldus Westerwelle.

Witte Huis
Een woordvoerder van het Witte Huis zei vandaag dat het overlopen van Hijab naar de rebellen, samen met vermoedelijk nog twee andere ministers, meer bewijs levert dat het Assad-regime aan het afbrokkelen is. De woordvoerder, die met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton door Afrika reist, riep andere hoogwaardigheidsbekleders en militairen in Syrië op om hetzelfde te doen.

Een andere woordvoerder van het Witte Huis liet AP vanuit Washington weten dat het overlopen van Hijab aantoont dat het 'momentum' voor de rebellen en het Syrische volk is. Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS zei dat het een bewijs is dat het Syrische volk gelooft dat Assad's dagen geteld zijn. Volgens de woordvoerder is de snelste weg naar een oplossing wanneer Assad inziet dat zijn bevolking hem niet zal toelaten de macht nog langer uit te oefenen, zodat hij aftreedt en een overgangsregering kan aantreden.

Minister Clinton zal aanstaande zaterdag een tussenstop maken in Turkije om er te praten over de toestand in Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden