Update

Syrische oppositie woest om uitnodiging Iran op VN-conferentie

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Iran uitgenodigd om deel te nemen aan de vredesbesprekingen over Syrië in Zwitserland. Ban zei zondag dat de Iraniërs eerder al hadden toegezegd een 'positieve en constructieve rol' te willen spelen. Maar de Syrische oppositie is woest.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon (rechts) groet de Iraanse president Hassan Rohani in september vorig jaar. Beeld REUTERS
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon (rechts) groet de Iraanse president Hassan Rohani in september vorig jaar.Beeld REUTERS

De Nationale Coalitie, de overkoepelende oppositiegroep in ballingschap, dreigt weg te blijven als de uitnodiging niet wordt ingetrokken. 'De Syrische Coalitie kondigt aan weg te blijven bij Geneva 2, tenzij Ban Ki-moon de uitnodiging aan Iran intrekt', twitterde een woordvoerder van de Nationale Coalitie.

Belangrijke bondgenoot
Iran is een van de belangrijkste bondgenoten van de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. De VN maakten begin januari nog bekend dat de Iraniërs niet waren uitgenodigd voor de vredesconferentie. De speciale Syriëgezant van de VN, Lakhdar Brahimi, drong toen aan op een rol voor het land. Het regime in Teheran zou volgens Brahimi druk kunnen uitoefenen op Assad.

Ook de Verenigde Staten zijn sceptisch over de uitnodiging aan Iran. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken moeten de Iraniërs alleen worden toegelaten als ze publiekelijk steun uitspreken voor het akkoord uit 2012. Toen werd in Zwitserland afgesproken dat Syrië een overgangsregering zou krijgen.

VN-chef Ban Ki-moon liet weten geen problemen te verwachten. De Iraanse minister Javad Zarif (Buitenlandse Zaken) zou de VN-voorman hebben verzekerd van zijn steun voor het plan uit 2012. 'Iran begrijpt dat de basis van de gesprekken de volledige implementatie is van het communiqué van 30 juni 2012', aldus Ban.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden