Syrische oorlog breidt uit richting Israël - Oostenrijk trekt blauwhelmen terug

De Verenigde Naties en Israël zijn teleurgesteld over het besluit van Oostenrijk om zijn VN-militairen van de Golanhoogten weg te halen. Een woordvoerder van de VN-vredesoperaties noemde de Oostenrijkers de 'ruggengraat van de missie'. Hun terugtrekking zal tot veranderingen in het functioneren van de blauwhelmen leiden.

Beschadigde gebouwen in de Syrische stad Qusair Beeld anp
Beschadigde gebouwen in de Syrische stad QusairBeeld anp

Israël zei waardering te hebben voor het werk van de Oostenrijkers en hoopt dat hun vertrek de spanningen in het gebied niet vergroot.

Het besluit, dat de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann bekendmaakte, volgt op gevechten tussen het leger van Syrië en rebellen in de Golanhoogten. Het gaat om ongeveer 380 militairen. Dat is ruim een derde van de blauwhelmen in het gebied. De Verenigde Naties zien in een bufferzone toe op een bestand tussen Syrië en Israël. Deze missie heet Undof (Verenigde Naties Waarnemersmacht voor Terugtrekking).

'Het gevaar voor de Oostenrijkse militairen is gestegen tot een onaanvaardbaar niveau', aldus bondskanselier Faymann. 'De ontwikkelingen van vanochtend tonen aan dat uitstel van de terugtrekking niet langer te rechtvaardigen is', zei hij.
Kroatische en Japanse militairen zijn eerder teruggehaald uit veiligheidsoverwegingen

De opheffing van het EU-wapenembargo tegen Syrië vorige week speelt mogelijk ook een rol in Oostenrijkse besluit. Het land overwoog eerder de troepen terug te halen, als het embargo zou vervallen. Wenen vreesde dat zijn troepen slachtoffer konden worden van Europese wapens als die zouden terechtkomen in de handen van extremisten.

Tijdens de gevechten van donderdag raakten ook twee blauwhelmen gewond. Zeker één van hen is een Filipijn. Hij raakte aan zijn been gewond door een granaat. Het is niet duidelijk wie de granaat heeft afgeschoten. Hij is niet in levensgevaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden