Syrische Nationale Coalitie gaat naar Genève

De Syrische Nationaal Coalitie, de overkoepelende oppositiegroep in ballingschap, zal aanwezig zijn bij een vredesoverleg dat komende week in het Zwitserse Genève moet plaatsvinden. Dat meldden oppositiebronnen zaterdag.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry presenteert twee aardappelen uit Idaho aan zijn Russische collega Lavrov. Beiden hebben het initiatief genomen voor de vredesconferentie. Beeld ap
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry presenteert twee aardappelen uit Idaho aan zijn Russische collega Lavrov. Beiden hebben het initiatief genomen voor de vredesconferentie.Beeld ap

Van de 73 leden van de Nationale Coalitie die een stem uitbrachten, stemden 58 voor de motie en 14 tegen. 44 anderen onthielden zich van stemming.

De Syrische oppositiegroepering Nationaal Coördinatiecomité liet woensdag juist weten weg te blijven bij het vredesoverleg. Het comité vertegenwoordigt ongeveer 20 politieke partijen, Koerdische groeperingen en jeugdbewegingen. Het vredesoverleg is gepland op 22 januari in Montreux en zal later verder gaan in Genève.

Vandaag bijeen in Turkije
Vertegenwoordigers van de grote Syrische gewapende oppositiegroepen waren vandaag in Ankara bijeen. Ze hielden een beraad over het vormen van een gezamenlijk standpunt voor het vredesoverleg.

In september lieten tal van belangrijke gewapende rebellengroepen in Syrië in een gezamenlijke verklaring weten de Syrische Nationale Coalitie niet te steunen. Vrijwel alle gewapende rebellengroepen van betekenis, inclusief een deel van het Vrije Syrische Leger (FSA), zeggen dat het SNC hen niet meer vertegenwoordigt. De coalitie wordt wel door westerse mogendheden gesteund.

In Syrië vechten inmiddels oppositiegroepen niet alleen tegen het bewind van president Bashar al-Assad maar ook tegen elkaar. Zo zijn er streng islamitische strijdgroepen actief die zwaar bewapend zijn dankzij steun uit onder meer Saudi-Arabië en Qatar. In het conflict zijn al meer dan 130.000 mensen omgekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden