Serie

Syrische Mohammed wilde hier geen verblijfsvergunning aanvragen

Vorige week vertrok Mohammed halsoverkop naar Duitsland. Hij laat weten inmiddels in Zweden te zijn, een populair land onder Syrische vluchtelingen.

Hanneloes Pen
Shant (l) en Hagop bekijken in Amsterdam op Facebook foto's van de nieuwe verblijfsplaats van hun vriend Beeld Rink Hof
Shant (l) en Hagop bekijken in Amsterdam op Facebook foto's van de nieuwe verblijfsplaats van hun vriendBeeld Rink Hof

De berichten van Mohammed zijn afgelopen week onduidelijk en verwarrend. Tijdens de laatste gesprekken in Amsterdam hield hij zich nogal op de vlakte. Zijn been wiebelde onophoudelijk. Nu blijkt dat hij al ruim een week helemaal niet van plan was hier een verblijfsvergunning aan te vragen, maar dat hij door zijn vader naar Zweden is gedirigeerd.

Vorige week woensdag ging Mohammed daarom niet naar de politie in Amsterdam om zich te laten registreren. Hij reisde de volgende dag naar Duitsland om, zoals hij zelf zei, zijn zieke broer bij te staan die vanuit Aleppo naar Hamburg was gevlucht. Hij stuurde de krant nog een afscheidsbericht.

Als we voorstellen om hem in Hamburg op te zoeken, wil hij ons in eerste instantie ontvangen maar al snel houdt hij de boot af. Pas later blijkt dat hij hooguit een nacht in Hamburg was. Op zijn Facebookpagina staat dat hij al sinds vorige week vrijdag in het Zweedse Örnsköldsvik zit. Nu is duidelijk waarom hij steeds minder mededeelzaam werd.

Zijn vrienden Shant en Hagop, die nog steeds in Zuidoost zitten, stuurde hij fotootjes van zijn nieuwe stek. Een selfie aan het water in een bosrijke omgeving, twee foto's van huizen langs het meer, eentje van hemzelf en een vriend op een weg en een foto van vermoedelijk zijn nieuwe onderkomen, waar onder meer een voetbaltafel staat.

Ruimhartig
Shant en Hagop begrijpen Mohammed wel. Zweden kent een ruimhartig asielbeleid en geeft Syrische vluchtelingen een permanente verblijfsvergunning, in Nederland krijgen asielzoekers eerst een tijdelijke verblijfsvergunning van vijf jaar. De vluchtelingen mogen in Zweden ook meteen gaan werken. Hordes Syriërs trekken daarom naar Zweden.

Voor Shant en Hagop is dat niet meer weggelegd. Zij zijn hier nu geregistreerd en hebben een verblijfsvergunning in Nederland aangevraagd. 'Ik wil hier voetballen en Hagop wil bij de politie. Wij blijven hier,' zegt Shant. Hagop knikt.

Altijd samen
De jongens appen dagelijks met hun vriend, met wie ze altijd samen zouden blijven. Shant en Hagop blijven vermoedelijk nog vier weken in Amsterdam, maar willen graag naar Ter Apel. 'We hebben gehoord dat het daar beter is en dat je zestig euro per week zakgeld krijgt. Er zijn kleren en huizen en het eten is er beter. We willen daar samen heen.'

Enkele uren na het gesprek met Shant en Hagop appt Mohammed een selfie naar de krant. 'Now I am in Sweden. It is nice, but cold.' Er volgt een foto van hemzelf bij een strakblauw meer en een foto van zijn kamer met stapelbed en flatscreen. De kamer deelt hij met zijn broer en nog twee anderen, meldt hij. Op de vraag of hij nu wel langs de politie is geweest, geeft hij geen antwoord meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden