Syrische leger rukt op, historische Maarat al-Numan gevallen

Syrische militairen, ondersteund door tanks en gevechtshelikopters, hebben vandaag de noordwestelijke historische stad Maaret al-Numan ingenomen. Dat hebben activisten gezegd. De stad werd al dagenlang zwaar onder vuur genomen.

Redactie
Een videostill van televisiezender Al Arabiya van 20 mei toont gewelddadige protesten in Syrië. Nieuws en beelden over de situatie in het land zijn uitermate schaars. Beeld epa
Een videostill van televisiezender Al Arabiya van 20 mei toont gewelddadige protesten in Syrië. Nieuws en beelden over de situatie in het land zijn uitermate schaars.Beeld epa

Volgens de Syrische mensenrechtenactivist Mustafa Osso zijn grote aantallen militairen de stad binnengetrokken. Of bij de operatie slachtoffers zijn gevallen is niet duidelijk. Omar Idilbi van de Lokale Coördinatiecomités, een groep die de protesten tegen het Syrische regime vastlegt, zei dat de militairen de controle over de stad hebben overgenomen.

Veel inwoners zijn Maaret al-Numan, een stad aan de snelweg tussen de hoofdstad Damascus en de grootste Syrische stad Aleppo, de afgelopen week ontvlucht. Volgens Osso wordt een troepenmacht opgebouwd rondom de stad Khan Sheikhon, ten zuiden van Maaret al-Numan. Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat het leger daar is ingezet om te voorkomen dat 'gewapende terreurorganisaties' de snelweg afsluiten.

Niet religieus

De Syrische oppositie heeft vandaag opgeroepen tot demonstraties na het middaggebed. De dag is omgedoopt tot 'De Dag van Saleh al-Ali'. Al-Ali was een alawitische leider die in de twintigste eeuw een opstand tegen de Franse koloniale overheersers leidde. Door voor deze naam te kiezen laat de oppositie zien dat de opstand tegen het regime geen religieuze grondslag heeft. Het regime van president Bahar Assad bestaat uit alawitische moslims, een stroming binnen het sjiisme. De meeste Syriërs zijn soennitische moslims.

Volgens mensenrechtenactivisten zijn sinds het begin van de opstand al 1400 Syriërs om het leven gekomen. Zeker tienduizend mensen zijn opgepakt. Het is moeilijk om exacte aantallen te achterhalen omdat buitenlandse journalisten het land niet inkomen en media en internet gecensureerd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden