'Syrische IS-strijder bezocht bijeenkomst in De Balie'

Een Syrische IS-strijder zou in september herkend zijn bij een bijeenkomst in debatcentrum De Balie.

Het Parool
Een 31-jarige IS-strijder zou in september zijn opgedoken in het debatcentrum. Beeld anp
Een 31-jarige IS-strijder zou in september zijn opgedoken in het debatcentrum.Beeld anp

Dat bevestigt directeur Yoeri Albrecht van De Balie vrijdag naar aanleiding van berichtgeving door de Volkskrant en Nieuwsuur.

De 31-jarige man zou met valse papieren in Nederland zijn geweest.

Activisten van het burgercollectief Raqqa is Being Slaughtered Silently merkten de man op, toen ze in het debatcentrum waren waar een film over hun werk werd getoond. Ze herkenden de man, die uit dezelfde regio in Syrië komt.

Albrecht heeft geen aangifte bij de politie gedaan. Voor zover de directeur van De Balie weet, loopt de IS-strijder nog altijd vrij rond. Het Landelijk Parket van het OM en het OM in Amsterdam konden niet zeggen waarom de man niet is opgepakt.

Albrecht nam contact op met inlichtingendienst AIVD. "De identiteit van de man was bij de inlichtingendiensten bekend'', aldus Albrecht. De AIVD wil het verhaal niet bevestigen. "Wij gaan nooit in op individuele gevallen", zegt een woordvoerder.

'Zwaar geval'
Volgens bronnen rond veiligheidsdiensten die het bezoek aan Nederland van de man bevestigen tegen de Volkskrant en Nieuwsuur, is de IS-strijder een 'zwaar geval'. Hij zou al maanden in de gaten worden gehouden door de veiligheidsdienst.

Volgens de Volkskrant vluchtte de IS-strijder toen hij werd herkend. Een beveiliger kon hem niet tegenhouden. Daarna is meteen de politie gebeld.

Om veiligheidsredenen was de komst van de leden van het Syrische burgercollectief naar de Balie niet bekendgemaakt.

Grapperhuis
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wilde vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad niet ingaan op de kwestie, "juist ook vanwege de veiligheid''.

"In het algemeen is het zo dat we personen die een gevaar zijn voor de nationale veiligheid zeer nauwlettend in de gaten houden'', aldus de minister. "Er moet wel voldoende juridische grondslag zijn om iemand in detentie te kunnen zetten of andere strafmaatregelen te kunnen nemen.''

Of die grondslag bij deze IS-strijder ontbreekt wilde Grapperhaus niet zeggen. De minister gaf aan volgende week verder op de kwestie te zullen ingaan, in reactie op Kamervragen van de PVV.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden