Syrische gezant in Londen wil regime niet langer vertegenwoordigen

De gezant van Syrië in Groot-Brittannië is opgestapt. Khaled al-Ayoubi 'is niet langer bereid een regime te vertegenwoordigen dat zulke gewelddadige en onderdrukkende daden tegen zijn eigen volk heeft gepleegd', liet het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten.

Een Syrische rebel verbrandt een foto van president Assad in Anadan, ten noordwesten van de stad Aleppo. Beeld AFP
Een Syrische rebel verbrandt een foto van president Assad in Anadan, ten noordwesten van de stad Aleppo.Beeld AFP

Ayoubi was de hoogste vertegenwoordiger die Syrië nog had in Londen. Damascus had de ambassadeur in maart teruggeroepen.

Eerder kozen de vertegenwoordigers van Syrië in EU-voorzitter Cyprus, de Verenigde Arabische Emiraten en Irak de kant van de oppositie.
Volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is het opstappen van Khaled al-Ayoubi een nieuwe klap voor het regime van president Bashar al-Assad. 'Het illustreert de afschuw en wanhoop die het regime losmaakt onder Syriërs uit alle lagen van de bevolking, binnen Syrië en daarbuiten', aldus het ministerie.

De vluchtende vrienden van Assad
Khaled al-Ayoubi is niet de enige prominente Syriër die de kant van de opstandelingen heeft gekozen sinds de opstand tegen Assad vorig jaar maart begon:

april 2011: Twee parlementsleden die de stad Daraa vertegenwoordigen, treden af omdat het regime van Assad de opstand daar bloedig onderdrukt.
30 juli 2011: Kolonel Riad al-Asaad van het regeringsleger vlucht naar Turkije. Daar legt hij de basis voor het opstandige Vrije Syrische Leger. Sindsdien volgen veel militairen zijn voorbeeld. Onder hen zijn 27 generaals.
januari 2012: Twee leden van het Syrische parlement lopen over naar de oppositie. Nawaf al-Bashir vlucht naar Turkije, terwijl Imad Ghalioun zijn heil zoekt in Egypte. Ghalioun vertegenwoordigde de opstandige stad Homs in de volksvertegenwoordiging. Bashir is niet alleen parlementariër, maar ook leider van de grootste stam van het land.
8 maart: De onderminister van Olie Abdo Hussameddin zegt in een internetvideo dat hij zich achter de opstandelingen schaart.
22 juni: Een gevechtspiloot vlucht met vliegtuig en al naar Jordanië, waar hij politiek asiel krijgt.
6 juli: Generaal Manaf Tlass loopt over naar de oppositie. Hij was een vriend en steunpilaar van Assad. Tlass was onder meer bevelhebber van de beruchte elite-eenheid de Republikeinse Garde.
11 juli: De Syrische ambassadeur in Irak, Nawaf al-Fares, steunt de regering niet langer. Hij is de eerste belangrijke diplomaat die stopt en zoekt zijn heil in Qatar.
24 juli: De Syrische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, Abdel Latif al-Dabbagh, en zijn vrouw Lamia Hariri vluchten naar Qatar. Hariri was zaakgelastigde in Cyprus.
25 juli: De militaire attaché in Oman, Mohammed Tahsin al-Fakir, vlucht naar Qatar.
27 juli: Ikhlas al-Badawi, parlementariër voor de provincie Aleppo, loopt over en vlucht naar Turkije.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden