'Syrische gevechtshelikopters uit Rusland zijn oude exemplaren'

Syrië heeft vandaag ontkend dat Rusland het land zou voorzien hebben van nieuwe gevechtshelikopters. Dinsdag beweerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, te beschikken over bewijzen van het leveren van helikopters door de Russen aan het Syrische regime. 'Rusland heeft geen enkele helikopter geleverd aan Syrië', verkondigde de Syrische ambassadeur in Moskou tegen persbureau Reuters.

VN-inspecteurs op straat in Homs.Beeld epa

Het was de scherpste kritiek van de Amerikanen tot nu toe op de steun die Rusland blijft geven aan bondgenoot Syrië. Volgens Clinton zou de levering 'olie op het vuur' van het gewelddadige conflict zijn. Syrië weet zich tot nu toe nog altijd gesteund door bondgenoten Rusland en China.

Maar volgens bronnen bij het Amerikaanse ministerie van Defensie zou Clinton de waarheid een beetje naar haar hand hebben gezet. Volgens de New York Times meldden de bronnen dat de helikopters weliswaar onlangs door de Russen geleverd werden, maar dat het zou gaan om 'oude' exemplaren, die enkel voor reparatie naar Rusland verscheept waren, en na een opknapbeurt weer richting Syrië werden verscheept.

Hypocriet
Gisteren reageerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, scherp op de beschuldigingen van Clinton. Lavrov noemde de Amerikanen 'hypocriet', omdat zij zelf wapens zouden leveren aan de buurlanden van Syrië.

Een verwoeste straat in Homs.Beeld reuters
De VN-controleurs werden twee dagen geleden aangevallen door boze inwoners van Haffeh.Beeld reuters

'Wij voorzien noch Syrië noch enig ander land in de regio met wapens die kunnen worden ingezet tegen vreedzame demonstranten, iets wat de VS niet kunnen zeggen, aangezien die regelmatig ladingen wapens in deze regio afzetten', zei Lavrov tegen de New York Times. 'Maar om de één of andere reden beschouwen de Amerikanen dat als volkomen normaal'.

China heeft vandaag nogmaals herhaald dat het tegen verdergaande sancties is die gericht zijn tegen het regime van president Assad. Wel zei een woordvoerder van de regering tegen persbureau Reuters dat de Chinese regering het vredesplan van de speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, ten volle steunt. Het plan eist onder meer het per direct stopzetten van het geweld, gepleegd door alle betrokken partijen.

Gisteren opperde Frankrijk om het vredesplan met zwaardere sancties af te laten dwingen door de Verenigde Naties. De Syrische bondgenoten China en Rusland hebben echter bij herhaling nadrukkelijk aangegeven tegen een militair ingrijpen in de regio te zijn.

Bovendien hebben de twee landen als permanente leden vetorecht in de VN Veiligheidsraad. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, sprak gisteren van een 'burgeroorlog' en stelde onder andere het instellen van een no fly-zone in het land voor.

Bomexplosie
Bij nieuwe gewelddadigheden zouden vanmorgen volgens de oppositie op verschillende plaatsen in Syrië zeker negen burgers en twee opstandelingen zijn omgekomen. In de stad Idlib kwam een bom tot ontploffing bij een militaire controlepost, waarbij een onbekend aantal militairen zou zijn getroffen.

Volgens Reuters zijn de VN-inspecteurs die speciaal naar Syrië zijn afgereisd om te controleren of de strijdende partijen zich aan het vredesplan houden, inmiddels toegelaten tot Haffeh, een plaats waar volgens de VN onlangs zware gevechten plaatsvonden tussen het leger en de rebellen. De Syrische regering weigerde aanvankelijk om de inspecteurs tot Haffeh toe te laten.

Annan zei eerder deze week te vrezen voor een herhaling van het bloedbad in Houla in onder meer Haffeh. In Houla werden 108 burgers vermoord, onder wie veel kinderen. Getuigen meldden dat regeringstroepen en sympathiserende milities achter het bloedbad zitten.

Sinds het begin van de opstand tegen het regime van president Assad zijn volgens officiële cijfers al meer dan 14.100 mensen omgekomen. Verwacht wordt dat het daadwerkelijke cijfer veel hoger ligt.

Syrische man uit zijn woede over de Russische minister Lavrov in Damascus.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden