Syrische elite feest als Nero in een brandend Rome

In het zwembad van het luxe Dama Rose Hotel in Damascus wordt een feestje gegeven. Glimmende, gespierde lijven hangen in en rond het water en een Russische danseres staat bovenop de grote boxen. Mooie, jonge Syriërs drinken geïmporteerd bier, terwijl achter hen de rookkolommen opstijgen - een teken van autobommen en explosies. Een teken van een steeds dichterbij kruipende oorlog.

Archieffoto van Asma al-Assad bij de opening van een evenement in Damascus. Beeld anp
Archieffoto van Asma al-Assad bij de opening van een evenement in Damascus.Beeld anp

De journaliste Jeanine di Giovanni is voor het Amerikaanse tijdschrift Newsweek naar de Syrische hoofdstad Damascus afgereisd en heeft zich daar tussen de elite van het land bewogen. De stad is een bolwerk van de aanhangers van president Bashar al-Assad: veel alawieten en christenen, maar ook seculiere soennieten die geloven dat hij de enige is die de stabiliteit van het land kan garanderen. Ze zijn bang dat de rebellen Syrië willen veranderen in een religieuze staat, zoals Saoedi-Arabië of Jemen.

'Ik luisterde dagenlang naar de pompende muziek en keek naar de schoonheden in hun fluoriserende Victoria's Secret bikini's die feest vierden bij het zwembad van het Dama Rose Hotel waar ik logeerde', schrijft Di Giovanni. 'Meer dan eens dacht ik aan Nero en zijn grote feest in het brandende Rome. Syrië, zo realiseerde is ik me, is een schizofrene plek geworden. Een plek waar de verschillende realiteiten van de inwoners elkaar niet meer raken.'

'Ik leef nog!'
Mensen drinken champagne in de dure wijk Mezzah, of gaan winkelen bij Versace in de luxe boetieks aan de Shukri al Quatli Straat. Alsof de oorlog ergens anders is. 'Luister, ik laat nog steeds mijn haar doen als ik naar een groot feest ga, wat twee keer per week het geval is', zegt een jonge vrouw tegen Di Giovanni. 'Ik heb nog elke week een manicure. Ik leef nog! Je kiest ervoor om bang te zijn, of je kiest ervoor om te leven.'

Ook aan deze kant vallen er harde klappen. Di Giovanni bezoekt een ziekenhuis waar ze ziet hoe de tientallen lichamen van soldaten die in de strijd zijn omgekomen in simpele houten kisten worden gelegd. De familie van deze mannen kijkt machteloos toe. Huilend.

's Avonds is ze te gast in de villa van een invloedrijke familie en de 17-jarige zoon legt uit waarom hij Assad steunt. 'Kijk wat er gebeurt in Tunesië en in Libië. Kijk wat er gebeurt in Egypte', zegt de jongen die een roze Lacoste shirt en een vale spijkerbroek draagt en binnenkort in dienst moet. Daarna hoopt hij politieke wetenschappen te gaan studeren in de Verenigde Staten. Net als zijn moeder en oma is hij goed opgeleid, spreekt hij meerdere talen en heeft hij twee paspoorten.

De jongen gelooft niet dat alles wat Assad doet goed is, maar hij gelooft wel dat de tijd voor een ander regime nog niet is gekomen. 'Moeten we democratie-lessen nemen van Saoedi-Arabië, die de oppositie van wapens voorziet?', vraagt hij zich af terwijl hij een snack neemt. 'Daar mag een vrouw niet eens auto rijden!'

Lees het volledige verhaal van Jeanine Di Giovanni op de website The Daily Beast. Klik hier voor een fotoserie van Newsweek over de elite van Damascus.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden