Update

'Syrisch leger schiet demonstranten dood'

In de Syrische stad Hama is een demonstrant doodgeschoten door het leger, toen demonstranten zich verzamelden op het centrale plein. Dat meldden Syrische activisten vandaag. Volgens hen zijn er ook twee betogers gedood in Nawa en Salqin.

Beeld van een demonstratie in het Syrische Deir el-Zour, gisteren Beeld ap
Beeld van een demonstratie in het Syrische Deir el-Zour, gisterenBeeld ap

In Syrië is op dit moment een staakt-het-vuren van kracht, als onderdeel van een vredesplan van de Verenigde Naties. De wereld kijkt gespannen toe of Syrische troepen zich aan het bestand houden. Een ander onderdeel van het vredesplan was dat het leger zich met zijn wapens en tanks moest terugtrekken uit de grote steden. Dat is niet gebeurd.

Vandaag is het vrijdag, een dag waarop vaak grote demonstraties worden gehouden na het middaggebed. Volgens activisten zijn duizenden Syriërs de straat opgegaan om de wapenstilstand op de proef te stellen.

Vergunningen
Vreedzame demonstraties moeten volgens het plan van Syrië-gezant Kofi Annan worden toegestaan, maar het Syrische regime heeft gezegd dat voor betogingen vergunning moet worden aangevraagd.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat het bewind van president Bashar al-Assad grote, langdurige demonstraties zal toestaan. Een activist in Damascus, Maath al-Shami, zei dat op pleinen in de hoofdstad veel agenten in burger op de been waren om te verhinderen dat demonstranten ze bezetten. 'Overal zijn auto's van de Mukhabarat', de gevreesde geheime dienst.

Gematigd optimistisch
Ondanks de voortdurende aanwezigheid van troepen en zware wapens van het regeringsleger in Syrische bevolkingscentra is de woordvoerder van Annan gematigd optimistisch dat diens plan voor de beëindiging van het geweld 'relatief gerespecteerd' wordt. Een eerste groep waarnemers van de Verenigde Naties staat klaar om Syrië binnen te gaan zodra de Veiligheidsraad naar verwachting later vandaag het licht op groen zet, zei woordvoerder Ahmad Fawzi. Ook Syrië moet met de waarnemersmissie instemmen, die ongeveer 250 man zal omvatten.

Eerder vandaag werd sporadisch geweld gemeld, onder andere in een dorp aan de grens met Turkije, waar regeringsmilitairen een door soldaten van het Vrije Syrische Leger bemande post probeerden in te nemen. In het oppositiebolwerk Homs in midden-Syrië sloegen vandaag twee mortiergranaten in, meldde activist Abu Mohammed Ibrahim. In de stad waren gisteren na het ingaan van het staakt-het-vuren ook nog tien tankgranaten ontploft, maar dit viel in het niet bij de wekenlange beschietingen die Homs eerder moest verduren.

Het Syrische staatspersbureau meldde dat in de voorstad Jaramana bij Damascus een hooggeplaatste politie-officier in de deuropening van zijn woning was doodgeschoten.

Waarnemersmissie
Kofi Annan heeft de VN-Veiligheidsraad gevraagd in te stemmen met een waarnemersmissie en van Assad te eisen dat zijn troepen terugkeren naar de kazernes. Tot dusver hebben Rusland en China harde maatregelen van de raad tegen Syrië tegengehouden.
Annan heeft de afgelopen dagen beide landen en Iran bezocht om zo breed mogelijke steun voor zijn vredesplan te werven.

De VN-ambassadeurs van Rusland en China noemden het staakt-het-vuren gisteren een belangrijke stap en verklaarden ook de implementatie van de overige punten van Annans plan te steunen. 'Ik hoop dat de heer Annan één ding ook gauw voor elkaar krijgt - een glasheldere toezegging van de oppositie om een dialoog aan te gaan met de Syrische regering. Dat is tot nog toe niet gebeurd', zei de Russische ambassadeur Vitali Tsjoerkin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden