Update

Syrisch leger opent aanval op Daraa

Syrische regeringstroepen hebben de aanval geopend op de zuidelijke stad Daraa, waar de opstand tegen het regime van Bashar Assad een jaar geleden begon. Daarbij is een nog onbekend aantal doden en gewonden gevallen.

Redactie
Syrische demonstranten in Daraa afgelopen maandag. Beeld ap
Syrische demonstranten in Daraa afgelopen maandag.Beeld ap

Dit meldt een woordvoerder van het Vrije Syrische Leger vanuit Jordanië.

Volgens het in Londen gevestigde Observatorium voor de Mensenrechten zijn bij het offensief tegen Daraa al dertien burgers om het leven gekomen.

Het regeringsleger lijkt de smaak te pakken te hebben nu het eerder deze week de noordelijke stad Idlib op de opstandelingen heeft heroverd. Idlib was een van de bolwerken van het Vrije Syrische Leger. Na een maandenlange campagne tegen de opstandelingen in de centraal gelegen stad Homs wist het Syrische leger die stad op 1 maart te heroveren.

Massale pro-Assadbetoging Damascus
Duizenden aanhangers van president Bashar Assad zijn vandaag in Damascus op de been. Zij protesteren tegen wat zij noemen de nu een jaar durende samenzwering tegen hun land.

De pro-Assadbetoging is kennelijk georganiseerd om demonstraties waartoe door het verzet tegen Assad is opgeroepen te overschaduwen. De opstandelingen willen stilstaan bij het feit dat hun opstand een jaar geleden begon.

Inwoners van Daraa, de zuidelijke stad waar de opstand tegen Assad begon, meldden dat militairen met tanks donderdagochtend de stad binnentrokken en begonnen winkeliers op te pakken. 'In delen van de stad zijn mensen willekeurig opgepakt, vooramelijk mensen die hun winkels openden', zei activist Raed al-Suleiman. 'Ze hebben sommigen in bussen gezet en naar een demonstratie gereden.'

Saudische ambassade dicht
Saudi-Arabië heeft zijn ambassade in Damascus gesloten en zijn diplomaten uit Syrië teruggetrokken in reactie op het steeds gewelddadiger optreden van het Syrische leger. Dit heeft het Saudische staatspersbureau gemeld.

Saudi-Arabië staat achter de opstandelingen en heeft de internationale gemeenschap opgeroepen naar mogelijkheden te zoeken om hen van wapens en andere hulp te voorzien. Saudi-Arabië en Iran zijn water en vuur. Iran steunt het regime-Assad.

Rebellen claimen gijzeling generaal
De Syrische rebellen zeggen een generaal van het regeringsleger gevangen te hebben genomen. Ze eisen dat het regime gevangenen vrijlaat, anders wordt generaal Naim Jalil Oda gedood. Dat heeft de tweede man van het Vrije Syrische Leger vandaag gezegd.

Oda zou zijn overmeesterd in de plaats Douma, een voorstad van de hoofdstad Damascus. Het bericht kan niet worden gecontroleerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden