Update

Syrisch leger blijft week voor wapenstilstand aanvallen uitvoeren

Syrische regeringstroepen hebben vandaag in verscheidene steden in het land aanvallen uitgevoerd, melden mensenrechtengroepen. Het lijkt erop dat de militairen van president Bashar Assad oprukken om terrein te boeken vóór volgende week een staakt-het-vuren ingaat.

Redactie
Beeld van Youtube van beschietingen in de Doema, ongeveer 13 kilometer ten noordoosten van de Syrische hoofdstad Damascus Beeld afp
Beeld van Youtube van beschietingen in de Doema, ongeveer 13 kilometer ten noordoosten van de Syrische hoofdstad DamascusBeeld afp

Assad ging eerder akkoord met het staakt-het-vuren dat op 10 april van kracht wordt. Dit bestand is een speerpunt van het vredesplan van Syrië-gezant Kofi Annan, dat gericht is op het beëindigen van de crisis die het land al meer dan een jaar in zijn greep houdt.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten leveren opstandelingen in de noordelijke steden Hraytan en Anadan strijd met regeringsmilitairen. Ook in Douma, een buitenwijk van Damascus, en de zuidelijke stad Kfar Shams wordt gevochten.

Mohammed Abu Nasr, die in Hraytan woont, zei dat de stad met vijftigduizend inwoners sinds woensdagnacht onder vuur wordt genomen en dat honderden militairen de stad zijn binnengetrokken. 'Er liggen gewonde mensen op straat en we kunnen niet naar ze toe vanwege de bombardementen', zei Abu Nasr. 'De situatie in de stad is rampzalig. Veel mensen zijn op de vlucht geslagen.'

Volgens bronnen bij de Syrische regering heeft Syrische regime zijn troepen teruggetrokken uit bepaalde delen van het land. De troepen zouden onder meer zijn teruggetrokken uit Daraa, Idlib en Zabadani, zei woordvoerder Ahmad Fawzi.

Annan zoekt troepen voor missie
De topdiplomaat die een vredesplan voor Syrië probeert uit te voeren, Kofi Annan, is op zoek naar troepen voor een missie voor toezicht op een staakt-het-vuren in het land. Dat heeft zijn woordvoerder vandaag gezegd.

Annan spreekt over het bloedvergieten in Syrië op 11 april in Teheran met Iraanse leiders. Iran is een cruciale bondgenoot voor de Syrische president Bashar al-Assad. Zijn regime beweerde donderdag dat een begin is gemaakt met 'het terugtrekken van militairen uit bepaalde gebieden'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden