Plus

Syriërs Shant en Hagop wachten: 'Het is die fucking achternaam'

Shant en Hagop hopen voor de zomervakantie te horen dat ze een verblijfsvergunning krijgen. De IND doet momenteel onderzoek naar de twee Armeense Syriërs.

Shant en Hagop bestrijden de verveling met tafelvoetbal in de brede 'Kalverstraat' in het azc in de voormalige Bijlmerbajes Beeld Rink Hof
Shant en Hagop bestrijden de verveling met tafelvoetbal in de brede 'Kalverstraat' in het azc in de voormalige BijlmerbajesBeeld Rink Hof

Hagop komt opgewekt aanlopen uit het asielzoekerscentrum in de voormalige Bijlmerbajes. "Het wachten is voorbij," zegt hij opgetogen in het Engels. "In juli krijgen we het definitieve antwoord of we mogen blijven in Nederland." Dan, in het Nederlands: "Het komt goed."

Terwijl de meeste van hun Syrische vrienden al een verblijfsvergunning en huis hebben gekregen, zitten zij nog te wachten in het azc. Of hun diepe wens uitkomt om zich hier te mogen settelen, is nog niet zeker. De IND verricht momenteel onderzoek naar de twee mannen die in september 2015 in Nederland aankwamen.

Geen toekomst
"Wij zijn etnisch gezien van Armeense komaf, maar hebben nooit in Armenië gewoond en zijn er zelfs nog nooit geweest. Wij woonden ons hele leven in Syrië," zegt Hagop.

Shant vult hem aan: "Ze zijn aan het checken of we een Armeens paspoort hebben. Maar dat hebben we niet. En dat willen we ook niet hebben. Wat moeten we in Armenië? We kennen er niemand. Er zijn geen banen en er is geen toekomst."

Hun Armeense achtergrond blijkt uit hun achternaam, die eindigt op ian. Namen die eindigen op ian, jan of yan duiden op een Armeense afkomst.

Fucking achternaam
Hagop Tomasian: "Het is die fucking achternaam, met die laatste drie letters. Daarom moeten wij zo lang wachten. Maar we leren geduldig te zijn."

Toch valt het niet mee zo lang te moeten wachten. Hagop: "We kunnen niet studeren, niet werken en zelfs geen vriendin krijgen. Ze zegt meteen: 'O, je hebt geen status.' Maar ik praat mezelf sterk. Ik blijf positief."

Ze gaan inmiddels niet meer naar de Nederlandse les in buurthuis Boost. Het is te vroeg op de ochtend en bovendien geen 'echte' structurele Nederlandse les. Hagop gaat ook niet meer naar de fietsenwerkplaats in De Pijp waar hij als vrijwilliger werkte. De dagen brengen ze door met kaartspelletjes en achter de voetbaltafel in de brede 'Kalverstraat' in de voormalige Bijlmerbajes.

Allerlei opvangcentra
De twee neven hebben in allerlei opvangcentra gezeten. Het azc Katwijk was een van de meest deprimerende, zeggen ze. Daar zaten ze met twee andere mannen in stapelbedden op één kamer. De Bijlmerbajes, waar ze ieder een eigen kamer hebben, bevalt een stuk beter.

Dit asielzoekerscentrum gaat echter begin volgend jaar dicht. De gemeente opent rond juli de voormalige Academie voor Lichamelijke Opvoeding op sportpark Ookmeer in Nieuw-West als tijdelijk asielzoekerscentrum. Shant: "Straks komen we nog op een sportpark waar we weer kamers moeten delen. Het ligt bovendien een stuk verder uit het centrum."

Maar ze gaan er niet van uit dat het zover komt. "Ik voel dat de uitkomst over onze verblijfs­vergunning positief wordt," zegt Hagop, die overweegt monteur te worden.

Geen bescherming
Shant en Hagop hebben advocaat Marc Paffen, gespecialiseerd in asiel- en vreemdelingenrecht, in de arm genomen. Paffen: "Er loopt een individueel onderzoek van de IND om te kijken of de twee mannen een Armeens paspoort hebben. Als dat zo is, hoeft Nederland hun geen bescherming te bieden, want dan kunnen zij zich met dat paspoort wenden tot Armenië en is er geen risico dat ze terug moeten naar Syrië."

De praktijk leert, zegt Paffen, dat sommige Syrische vluchtelingen met een etnisch Armeense afkomst met een Armeens paspoort, vaak geregeld door smokkelaars, naar Europa komen. Iets wat de IND inmiddels ook heeft vastgesteld. "Ze vliegen met dat paspoort naar een grensland van Europa en reizen van daar naar Noord-Europa. Zo hoeven ze niet die gevaarlijke boottocht over de Middellandse Zee te maken."

Mocht de IND in hun onderzoek een visum gekoppeld aan een Armeens paspoort van Shant en Hagop aantreffen, dan is de kans klein dat ze hier mogen blijven. "Maar ik zal tegen een dergelijk besluit wel beroep aantekenen bij de rechtbank. Het is onredelijk om deze jongvolwassenen, die al twee jaar in Nederland zijn, uit te zetten naar Armenië, waar ze de cultuur niet kennen."

De Syrische Mohammed Alobid (destijds 18) uit Aleppo belandde in 2015 in Amsterdam. Het Parool volgt hem en zijn eveneens gevluchte vrienden Shant en Hagop, inmiddels 19 en 21. Mohammed is doorgereisd naar Zweden.

Lees ook: Syrische vluchtelingen Shant en Hagop hebben een opmerkelijk Nederlands vocabulaire

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden