Syriër begint enorm uitgaanscomplex in Osdorp

Tientallen miljoenen kost het uitgaanscomplex dat in Osdorp moet verrijzen. Een uit Syrië afkomstige pizzeria-exploitant is initiatiefnemer. Wie is Sanharib Korkis?

Bas Soetenhorst
Het ABC Restaurant in Velp, een formule voor onbeperkt eten en (non-alcoholisch) drinken Beeld Rink Hof
Het ABC Restaurant in Velp, een formule voor onbeperkt eten en (non-alcoholisch) drinkenBeeld Rink Hof

'Een gigantische vreetschuur en zuipkeet aan de rand van een woonwijk. 2000-5000 extra bezoekers in de wijk per dag, bijna een miljoen bezoekers per jaar, vele honderden auto's die de straten verder verstoppen (..) Gigantische geluids- en vuiloverlast (..) Een dagattractie die ongeveer even groot is in bezoekersaantallen als Walibi. Dat willen wij niet in onze achtertuin.'

Het plan voor een nieuw, reusachtig uitgaanscomplex op een bedrijfsterrein in Osdorp stuit op verzet, blijkens een petitie met ruim vijfhonderd handtekeningen.

Toch gaf de gemeenteraad vorige week goedkeuring voor de 'Meet Inn' die volgend jaar open moet gaan. Onder één dak zijn elf restaurants gepland met 1200 zitplaatsen, dinnershows, bowlingbanen en attracties als lasergamen, superjumpen, klimmen en glowgolfen. Er komen 400 mensen te werken.

Vriend van Assad?
Initiatiefnemer is Sanharib Korkis (40), afkomstig uit Syrië en exploitant van een vestiging van New York Pizza in de Leidsestraat. In 2012 ontpopte hij zich in Nieuwsuur vanuit Damascus en later in een Belgische tv-studio als aanhanger van de Syrische president Assad.

Hij zei 'te allen tijde' te zullen ontkennen dat het Syrische leger zich schuldig maakt aan mensenrechtenschendingen. "Ik vind Assad als persoon een supergoede president, misschien wel de beste voor
Syrië."

"Een pizzaboer met banden met het Assad­regime die een miljoenenproject gaat trekken, klopt dit wel?" vraagt een anonieme bewoner van de Aker zich af, de wijk grenzend aan de beoogde plek van de Meet Inn. Korkis ontkent nu op de hand van Assad te zijn ('Er zijn geen good guys en bad guys'). Maar zijn achtergrond als christelijke Syriër kan verklaren waarom hij positief staat tegenover het regime. Assad geldt als beschermheer van Syrische christenen.

'Het voelt als familie'
Korkis is regelmatig in zijn vaderland, waar hij volgens eigen zeggen met zijn familie een weeshuis heeft opgezet. Hij woont sinds zijn achtste in Nederland, waar zijn vader een baan kreeg bij het verbreden van de Rotterdamse haven.

Veel familieleden in Nederland werken nu in de medische sector en zijn financieel geslaagd, aldus Korkis. "We zochten iets om gezamenlijk in te investeren. We dachten aan een vastgoedfonds, tot ik bedacht dat in Nieuw-West, waar ik woon, weinig dingen voor kinderen zijn. En zeker niet op loopafstand voor gezinnen zonder auto."

Het idee voor de Meet Inn deed Korkis op in het ABC Restaurant in het Brabantse Velp. "We zijn een grote familie en als we met uit eten gaan is het lastig het iedereen naar de zin te maken. Bij ABC kan dat wel."

Negen restaurants
ABC beslaat negen restaurants onder één dak, waar maximaal 700 mensen tegelijk kunnen eten. Van woensdag tot en met zondag zit het er doorgaans vol met mensen die 28 euro hebben neergeteld voor twee uur waarin ze zo veel mogen eten en (non-alcoholisch) drinken als ze willen.

Aanvankelijk wilde Korkis net als met New York Pizza franchisenemer van ABC worden in Amsterdam. Maar de partijen konden het zo goed met elkaar vinden dat de familie Meurs, eigenaar van ABC, besloot te participeren in de Meet Inn.

"Het voelt als familie," zeggen Korkis en Eric Meurs, oprichter van ABC Restaurant, over elkaar. Dat de leiding van ABC inmiddels een in Brabant gevestigde halfzus van Korkis als tandarts heeft, illustreert de warme banden.

"Het doet Sanharib geen recht hem neer te zetten als omhooggevallen pizzakoning," zegt Huub Linders, directielid bij ABC. "Hij heeft respectabele partijen opgelijnd om de Meet Inn neer te zetten en steekt er als ervaren ondernemer ook zelf geld in."

Speelcomplex in Orlando
De vrees voor overlast van het uitgaanscomplex is volgens Linders te herleiden tot 'het wantrouwen' bij bewoners jegens de gemeente, die
Korkis' plannen steunt.

"Op een informatie­bijeenkomst waren klachten over zwerfvuil, hangjongeren met drank, nachtelijke herrie en straatraces. Dat gaat niet over de Meet Inn. We zijn gericht op families en willen geen groepen die komen zuipen. We willen ons eigen concept beschermen. Ook in Amsterdam."

Korkis stelt dat het hele project 30 à 40 miljoen euro beslaat, inclusief grondaankoop. Bouwbedrijf Unibouw uit Gemert moet de Meet Inn voor 12 tot 13 miljoen euro neerzetten, dat via een huur-koopconstructie na twintig jaar in handen van Korkis moet komen. Het geld komt vooral van zijn eigen familie, aldus Korkis.

Andere projecten
Twintig procent van de aandelen in de onderneming is bestemd voor de familie Meurs. De ambities van beide families overstijgen Nederland. Korkis: "We trekken gezamenlijk op bij andere projecten. Via een broer van mij in Miami zoeken we een franchisenemer voor een restaurant/speelcomplex in Orlando."

In De Gelderlander sprak de familie Meurs dit najaar over het openen van restaurants in Breda, Enschede en Rotterdam. Enschede is inmiddels van tafel, maar nu is in het Limburgse Sevenum een complex gepland en is Nieuwegein in beeld. In Duitsland zou worden gezocht naar een locatie en in Dubai zouden oriënterende gesprekken gaande zijn over een ABC-vestiging.

De eerste buitenlandse ABC bestaat al, op een niet erg voor de hand liggende plek: Iraaks Koerdistan, een gebied waarvan het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat je het beter kunt mijden.
Volgens de familie Meurs loopt het er op rolletjes, maar dat is niet het hele verhaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden