'Syrië martelt en doodt kinderen planmatig'

Doelbewust schieten op kinderen. Weigeren kinderen medische verzorging te bieden. Kinderen vastbinden en opsluiten. Volgens de VN-chef voor de mensenrechten, Navi Pillay, is er inmiddels voldoende bewijs beschikbaar om aan te tonen dat de Syrische president Bashar al-Assad systematisch kinderen gevangen zet, martelt en beschiet.

Elise Kuit
Syrische kinderen in een klasje in een Turks vluchtelingenkamp. Beeld AFP
Syrische kinderen in een klasje in een Turks vluchtelingenkamp.Beeld AFP

'Het regime heeft besloten achter de kinderen aan te gaan, om welke reden dan ook. De situatie is verschrikkelijk', aldus Pillay tegen de BBC.

Volgens Pillay is de Syrische president persoonlijk aansprakelijk voor deze misdaden tegen de menselijkheid. 'We hebben bewijzen dat de veiligheidstroepen verantwoordelijk zijn voor de wantoestanden. Het moet Assad zijn die hen dit beveelt', aldus Pillay. Volgens Pillay kan Assad 'met één bevel' direct een einde maken aan het opsluiten en martelen van burgers, waaronder kinderen.

De VN-gezante zei dat haar organisatie inmiddels genoeg harde bewijzen had samengebracht om een proces te beginnen tegen Syrië voor het Internationaal Strafhof. Daarbij zou Assad persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Zespuntenplan
Pillay werd door de BBC geïnterviewd vlak voor het Syrische regime gisteren instemde met het vredesplan van de speciale Syrië-gezant van de VN, Kofi Annan. Volgens Annan was de aanvaarding van zijn zespuntenplan een cruciale stap op weg naar een oplossing, maar de internationale reactie op het besluit was eerder lauw. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, reageerde sceptisch. 'Gezien Assads geschiedenis van veel beloven - weinig doen, moet de implementatie van het plan nu gesteund worden met de mogelijkheid van directe acties tegen het regime', liet Clinton in de Amerikaanse pers weten.

Op dezelfde dag dat Damascus met het zespuntenplan instemde, werd er in heel het land nog hevig gevochten tussen het regeringsleger en de opstandelingen waarbij opnieuw tientallen doden vielen. Inmiddels is de strijd tegen het regime van Assad al een jaar aan de gang, en zouden meer dan 8000 mensen gedood zijn.

Kindsoldaten
Gisteren kwamen verschillende vertegenwoordigers van de Syrische oppositie bijeen in de Turkse hoofdstad Istanbul. Hier werd besloten dat voortaan de Syrische Nationale Raad als enige ware vertegenwoordiger zou spreken voor het Syrische volk. Maar hoewel de raad als één optreedt, was er volgens een aanwezige verslaggever van de BBC onderling erg veel onenigheid. Menig vertegenwoordiger liep volgens de Britse journalist boos uit de onderhandelingen weg. Ook kwam de VN met een bericht naar buiten dat het Vrije Syrische Leger, het leger van de rebellen, gebruik zou maken van kindsoldaten.

Momenteel vergadert de Arabische Liga in Bagdad onder meer over sancties tegen het Syrische regime. De secretaris-generaal van de liga, Nabil al-Arabi, zei dat er geen plannen op tafel lagen om de rebellen te bewapenen, maar dat dat een beslissing was die elk land dat lid is van de liga, voor zichzelf moest nemen. Eerder vandaag liet een woordvoerder van Assad weten dat Syrië geen enkele maatregel van of ingrijpen door de Arabische Liga in zijn land zou toelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden