Synagoge in Zuid is gedrag volgelingen van 'seksrabbijn' zat

Volgelingen van 'seksrabbijn' Eliëzer Berland geven grote problemen in en rond de synagoge in de Lekstraat, Rivierenbuurt. Die heeft nieuwe sloten en beveiligingscodes genomen.

De van ontucht verdachte rabbijn Eliëzer Berland (rechts) komt aan bij de rechtbank in Haarlem Beeld anp

Dit weekend was er sprake van dat de Joodse Gemeente Amsterdam de sjoel onmiddellijk zou sluiten, maar dat is voorlopig van de baan. Op 6 januari zal de rabbinale rechtbank bepalen of de synagoge (tijdelijk) dicht moet.

De volgelingen van rabbijn Berland, die in Israël van ontucht met meisjes wordt verdacht, zwerven al maanden door Zuid en zorgen voor overlast.
De rechtbank beslist in februari of Berland aan Israël wordt uitgeleverd.
De laatste tijd maakten tientallen volgelingen geregeld gebruik van de synagoge in de Lekstraat.

Luidruchtig geloof
Ze waren aanvankelijk welkom, 'net zoals ieder ander', zegt een woordvoerder. Dat gaf een maand geleden problemen. Tegen de veiligheidsregels in lieten ze de deur open tijdens de diensten. Zo'n vijftig 'mensen die zich identificeerden als volgers van rabbijn Berland' beleden hun geloof luidruchtig voor de deur. 'Aan onze kant is sprake geweest van naïviteit,' zegt Roi Banet, die als jurist optreedt voor voorzitter Harry Melkman van de synagoge.

'Wij dachten duidelijke afspraken te hebben gemaakt, maar vorige week ging het weer mis. Deze mensen weigerden hun dienst te stoppen op het afgesproken tijdstip. Wat ons betreft is de samenwerking beëindigd.'
Dit weekend kreeg de synagoge een mail van de overkoepelende Joodse Gemeente Amsterdam waarin het bestuur las dat die de sjoel wil sluiten. Na spoedoverleg is sluiting gisteren verijdeld.

Overlast voorkomen
Voorzitter Eron Wolf van de Joodse Gemeente Amsterdam weerspreekt dat men de sjoel wil sluiten. 'We bezien in overleg met bestuur en overheid hoe de beveiliging het best is te handhaven. We willen overlast in en rondom onze gebouwen voorkomen, zoals winkeliers dat voor hun winkels proberen. Er is geen sprake van dat het sjoelgebeuren stopt. Mogelijk gaan activiteiten voor leden tijdelijk elders door.'

Wolf had graag gezien dat 'de groep' een eigen plek regelde. 'Het is wellicht een vreemde vergelijking, maar Ajax komt ook op voor zijn leden en niet voor die van andere clubs, die wel welkom zijn bij wedstrijden. Wij waarborgen de belangen van onze betalende leden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden