Symposium duurzame energie in oud-hoofdkantoor Shell

Shell is eigenlijk onverbeterlijk. Die gedachte drong zich deze week weer op toen bleek dat Shell al in 1986 wist van de opwarming van de aarde. En toch proberen idealistische ­aandeelhouders het: ze willen Shell in de groene richting duwen.

Zondag 5 maart in de ADAM Toren: een symposium over duurzame energie Beeld ANP
Zondag 5 maart in de ADAM Toren: een symposium over duurzame energieBeeld ANP

Eind vorig jaar kochten dance-ondernemer Duncan Stutterheim, Marktplaatsoprichter Bob Crébas en nog acht miljonairs elk voor een half miljoen euro aan Shellaandelen en sloten zich aan bij de kritische aandeelhoudersclub Follow This.

Bij de aandeelhoudersvergadering in mei mag Follow This daarom een resolutie in stemming brengen die Shell oproept zijn doelen in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Eerder al, in april, hopen ze met steun van grote pensioenbeleggers het Shellbestuur ertoe te bewegen de resolutie te omarmen.

Eindigen als Nokia
"Hier kan eigenlijk niemand tegen zijn," vindt Mark van Baal, initiatiefnemer van Follow This. "Ik zie het niet alleen als een poging de wereld beter, schoner, netter te maken," zegt Stutterheim. "Kijk nou hoe ver Duitsland ons vooruitsnelt met duurzame energie. Dit is voor Shell ook een ­gemiste kans om voorop te lopen. Ik zie ze niet graag eindigen als Nokia."

Van Baal en Stutterheim spreken zondag over hun initiatief op een symposium over duurzame energie met onder meer GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren, Jort ­Kelder en Willemijn Verdegaal van Shellgrootaandeelhouder MN. Dat gebeurt in de A'DAM Toren, het voormalig hoofdkantoor van Shell dat ­bijna net zo'n drastische gedaantewisseling heeft ondergaan als Follow This beoogt voor het olieconcern.

Vorig jaar kreeg Follow This nog geen poot aan de grond op de aandeelhoudersvergadering. "Drie procent stemde voor, drie procent onthield zich van stemming, erg veel voor een resolutie die is ontraden door het bestuur," stelt Van Baal.

Subtieler
Daarbij kwam dat de resolutie van vorig jaar Shell botweg opriep een duurzaam energiebedrijf te worden. Institutionele beleggers lieten zich makkelijk overtuigen door het argument van de Shellbestuurders dat aandeelhouders niet op de stoel van de directie moeten gaan zitten.

Dit jaar is hun resolutie subtieler, zegt Van Baal, door de afspraken van Parijs als einddoel mee te geven en de manier om daar te komen in het midden te laten. Daarmee hoopt Follow This grote pensioenbeleggers mee te krijgen. Met vermogensbeheerder Actiam is het eerste schaap over de dam.

5 miljoen

Tien vermogende idealisten hebben samen voor vijf miljoen euro aan Shellaandelen gekocht zodat Follow This een resolutie mag indienen bij de aandeelhoudersvergadering.

Van Baal: "We willen voorkomen dat ze in nog meer olievelden stappen. Wij vinden: pomp op wat je in kaart hebt gebracht en steek de winsten in wind- en zonne-energie." Stutterheim: "Shell luistert naar bijna ­niemand, behalve naar zijn achterban van grote aandeelhouders."

'Ga maar failliet'
Vorig jaar heeft Shell weliswaar afgezien van boringen op de Noordpool en geïnvesteerd in een windpark op zee. Maar het stak een veelvoud in fossiele brandstoffen, zegt Van Baal. Met alle risico's van dien voor Shell - dat groene energie fossiele brandstoffen uit de markt drukken, dat wereldwijd het besef doordringt dat ze niet verstookt mogen worden waardoor de voorraden waardeloos worden.

Dat zijn daarmee ook risico's voor de aandeelhouders achter Follow This. "Ik heb ze ook wel moeten waarschuwen: als Shell niet naar ons luistert, wordt je aandeel waardeloos."

Is Shell niet onverbeterlijk? Deze week bleek uit een reconstructie van De Correspondent dat Shell in 1986 al van de gevaren van klimaatverandering wist. Toch gelooft Van Baal dat Shell kan bijdraaien.

"Bij iedere andere industrie zou ik zeggen: ga maar failliet. Maar bij Shell duurt dat nog dertig jaar en zoveel tijd is er niet. Dan kan ik straks zeggen: zie je wel. Maar daar hebben we niets aan als de temperatuur vijf graden is gestegen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden