Plus

Symboliek te over tijdens het planten van het MH17-bos

In Vijfhuizen zijn dit weekend 298 bomen voor de 298 MH17-slachtoffers geplant. Ze vormen het herinneringsbos dat onderdeel is van het Nationaal Monument MH17.

Maarten Moll
Ambassadeur van Australie, Brett Mason (l) plant een boom voor het herinneringsbos Beeld anp
Ambassadeur van Australie, Brett Mason (l) plant een boom voor het herinneringsbosBeeld anp

Symboliek te over deze zaterdag in Vijfhuizen. Op de kale, opgehoogde vlakte klapperen de afzetlinten in de wind. En onder een grauwe lucht landt op de nabijgelegen Polderbaan van Schiphol om de paar minuten een vliegtuig.

Bijna drie jaar geleden, op 17 juli 2014, vertrok vanaf Schiphol vlucht MH17 van Malaysia Airlines op weg naar Kuala Lumpur. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, om het leven.

Voor de slachtoffers liggen 298 bomen klaar. Nabestaanden mogen ze planten in wat het twee hectare grote herinneringsbos moet worden, onderdeel van het Nationaal Monument MH17.

15 bomen voor de bemanning
Het bos, in de vorm van een herinneringslint, is ontworpen door landschapsarchitect Robbert de Koning. Over een kleine drie maanden, precies drie jaar na de dag van de crash, wordt het bos, met elf verschillende boomsoorten die dan in bloei zullen staan, officieel onthuld.

De eerste vijftien bomen, bedoeld voor de bemanning van de MH17, worden geplant - een officieel moment waar ook journalisten bij aanwezig mogen zijn. 's Middags worden, in beslotenheid, de bomen voor de omgekomen passagiers geplant.

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is bij de plechtigheid aanwezig, samen met de ambassadeurs van Maleisië en Australië (deze landen kennen na Nederland de meeste slachtoffers), en de topman van Malaysia Airlines. Zij planten samen de eerste boom, bedoeld voor de piloot van vlucht MH17.

Een zomerlinde, die het op winderige locaties goed doet. Om die boom scharen zich de nabestaanden en betrokkenen, terwijl vanaf de voetbalvelden vlakbij, heel tegenstrijdig, het geluid klinkt van enthousiaste pupillen die hun wedstrijd spelen.

'Heel emotioneel'
Na een emotionele toespraak van de Tan Sri Mohamad Nor Yusof van Malaysia Airlines wordt de eerste boom geplant. Op een bordje dat naast de boom in de grond wordt gestoken, staat: 'Wan Amran Bin Wan Hussin. 49 years - captain - Malaysia.' Na een moment van stilte worden ook de overige veertien bomen geplant.

Evert van Zijtveld verloor drie jaar geleden zijn achttienjarige zoon, zijn negentienjarige dochter, en zijn schoonouders. Hij is bestuursvoorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, en staat na de officiële plechtigheid pers te woord.

"Zon, regen en vruchtbare grond zullen voor een mooi bos zorgen waar jaarlijks de ramp zal worden herdacht - een bos dat ook recreatiegebied is, voor iedereen vrij toegankelijk. Voor mij is het heel emotioneel. Het is fijn iets tastbaars te hebben."

Lees ook: Een ode aan de Amsterdammers die stierven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden